arrow_back

Kloof tussen vraag en aanbod op de koopwoningmarkt groter dan ooit: hoe zit dat in Alphen?


De kloof tussen vraag en aanbod op de koopwoningmarkt wordt steeds groter. Ook in 2020 werd dit aantoonbaar groter. Steeds meer woningen werden en worden verkocht boven de vraagprijs en huizen staan steeds minder lang in de verkoop. Hoe zit dat eigenlijk met woningen in Alphen en omliggende gemeenten? 

In steeds meer gemeenten wordt er gemiddeld overboden. Dit melden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster in gezamenlijk onderzoek naar spanningsindicatoren op de koopwoningmarkt. Zij voerden dit onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In dat onderzoek is gekeken naar het verschil tussen de transactieprijs van verkochte woningen en de laatst bekende vraagprijs.

Overbieden is nu normaal

In 2020 werd 50 procent van de woningen verkocht tegen een prijs die hoger was dan de vraagprijs. In 38 procent van de woningen ging deze voor een bedrag onder de vraagprijs van de hand. Dit staat in groot contrast met vijf jaar eerder. In 2015 werden namelijk nog 87 procent van de woningen onder de vraagprijs verkocht. 7 procent van de verhandelde woningen lag in dat jaar boven de vraagprijs. Met de vele overbiedingen lijkt de koopwoningmarkt dus steeds krapper te worden. Hoe zit dat dan in Alphen en omstreken? 

Alphense woningmarkt 

Koopwoningen gaan de laatste jaren als warme broodjes over de toonbank. Waar voorheen in 2015 een huis nog gemiddeld zo’n tien maanden in de verkoop stond, was dit in 2020 slechts nog twee maanden. Met de schaarser wordende woningen zijn mensen sneller geneigd te overbieden. Het CBS meldt dat in Alphen aan den Rijn in 2020 huizen gemiddeld met zo’n 1,8 procent werden overboden. Dit betekent dat bij een huis ter waarde van € 300.000, mensen bijna € 6.000 overboden.

In Leiden ligt dit percentage een fors stuk hoger op 4,3 procent. Wie niet graag boven de vraagprijs wil gaan zitten kan zijn heil beter zoeken in Bodegraven-Reeuwijk. Daar ligt het percentage op 0,4 procent, wat inhoudt dat er in die gemeente gemiddeld minder betaald is dan de vraagprijs. Reacties