arrow_back

Korting op huur voor commerciële huurders gemeente


Alphen aan den Rijn gaat een huurkorting invoeren voor huurders van commercieel vastgoed dat eigendom is van de gemeente. Voor maatschappelijke huurders is dit al langer geregeld via het gemeentelijk steunfonds.

De landelijke maatregelen om de coronacrisis te bestrijden, hebben gevolgen voor maatschappelijke organisaties en commerciële bedrijven. De gemeente heeft direct na het begin van de crisis een maatschappelijk steunfonds ingesteld om het gebrek aan inkomsten van organisaties op te vangen. Nu komt er ook een regeling voor commerciële bedrijven voor wat betreft huur die aan de gemeente betaald moet worden.

Het gaat daarbij om bijvoorbeeld de detailhandels- en ambachtsbedrijven die ruimte op De Werf huren, enkele horecabedrijven op gemeentegrond (erfpacht) en commerciële sportondernemers. De achterliggende gedachte is dat deze bedrijven er niets aan kunnen doen dat zij de huur niet kunnen betalen en dat hierover niets is opgenomen in de huurovereenkomst met de gemeente.
Voorwaarde om eventueel in aanmerking te komen voor korting op de huur is dat de huurder moet aantonen dat er omzetdaling is en dat deze het gevolg is van de coronamaatregelen.

De gemeente is eigenaar van grond en gebouwen in de hele gemeente. Deze worden zowel aan maatschappelijke organisaties als aan commerciële uitbaters verhuurd. Voor de commerciële huurders was er tot nu toe niets geregeld. Uit jurisprudentie, eerdere rechterlijke uitspraken, blijkt dat de gevolgen van gehele of gedeeltelijke sluiting niet alleen door de huurder moeten worden gedragen. Ook de verhuurder heeft hierin een verantwoordelijkheid.

De gemeente Alphen aan den Rijn zal voor haar commercieel vastgoed een aantal uitgangspunten vastleggen om een tijdelijke huurprijsvermindering toe te kunnen kennen.

Op de foto De Werf tijdens een open dag



Reacties