arrow_back

Krijgt Alphen een zelfbewoningsplicht? “Het kan een oplossing bieden voor koopstarters die nu naast het net vissen”


Grote steden willen haast maken met het weren van vastgoedbeleggers. Een aantal steden verwacht begin volgend jaar al een opkoopverbod in te kunnen stellen. Ook de gemeente Alphen aan den Rijn onderzoekt de mogelijkheden hiertoe.

Het aanpakken van de krapte en extreem hoge prijzen op de woningmarkt staat hoog op de agenda. Om dit probleem aan te pakken, wordt gewerkt aan het invoeren van een opkoopverbod. Dit houdt in dat vastgoedbeleggers goedkope en middeldure panden niet mogen opkopen om deze vervolgens weer te verhuren.

Uit een rondgang van Het Financieele Dagblad blijkt dat meerdere grote steden op korte termijn al zo’n opkoopverbod willen invoeren, sommige steden verwachten dat dit al vanaf 2022 mogelijk is, waaronder in Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Haarlem. Hoe zit dat in Alphen?

Zelfbewoningsplicht

Gemeente Alphen aan den Rijn werkt op dit moment aan het actualiseren van de woonvisie, om uiteindelijk ook een woningbouwakkoord te sluiten. “We doen hierbij onderzoek naar instrumenten om starters beter te bedienen op de woningmarkt, waaronder het instrument zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw”, zegt wethouder Gerard van As. Deze woonplicht dwingt huiseigenaren om de aangekochte woning zelf te bewonen en dus niet te verhuren.

De aanleiding voor dit onderzoek is een motie van de ChristenUnie, ‘Bouwen voor Burgers – Onderzoek woonplicht’. Hierin werd het college verzocht om de mogelijkheden van een woonplicht te onderzoeken, waaronder ook hoe dit te handhaven is. “In de woonvisie wordt een voorstel gedaan over dit instrument. Hierover is al met belanghebbenden gesproken over de voor- en nadelen”, zegt van As.

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden van een zelfbewoningsplicht. “Voor de bestaande bouw ligt er een wetsvoorstel om de Woningwet te wijzigen bij de Eerste Kamer. De wetswijziging maakt het voor gemeenten mogelijk om gebieden aan te wijzen opkoopbescherming in te voeren.” Het is nog niet bekend wanneer deze wetswijziging in werking treedt.

Oplossing voor krapte en hoge prijzen?

Van As heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om de woningmarkt vlot te trekken. Volgens de wethouder kan een opkoopverbod een oplossing bieden om de krapte en extreem hoge prijzen op de woningmarkt terug te dringen, met name voor jongeren. “Een opkoopverbod kan een oplossing bieden voor koopstarters die nu naast het net vissen wanneer zij een betaalbare koopwoning willen kopen”, stelt hij. “Daarnaast kan een opkoopverbod voorkomen dat woningen (verkamerd) worden verhuurd aan meer mensen dan de bedoeling is en daardoor druk op de leefbaarheid ontstaat.”

Tegelijkertijd ziet hij een opkoopverbod niet als de enige oplossing om lucht te krijgen op de woningmarkt, het is slechts één van de instrumenten. “Een opkoopverbod alleen is niet voldoende om het probleem op de woningmarkt op te lossen. Het is van belang dat de juiste woningen bij de juiste doelgroep terechtkomen. Er zullen dus ook voldoende huurwoningen in het middensegment moeten worden toegevoegd voor de groep die te veel verdient voor een sociale huurwoning, maar te weinig om te kopen.”



Reacties