arrow_back

Kwartiermaker Werkbedrijf van start


Op 3 april start Nadja Renkema Holstein als kwartiermaker. Haar belangrijkste opdracht is het opzetten van het nieuwe Werkbedrijf voor de uitvoering van de Participatiewet.

Het Werkbedrijf ontstaat door samenvoeging van de re-integratietak van het Serviceplein met de Sociale Werkplaats Alphen aan den Rijn. De huidige Wsw-medewerkers gaan met behoud van hun rechtspositie over naar het Werkbedrijf. Nadja Renkema Holstein: “Mijn motto is, dat het gaat om het inpassen en niet om het verschil. Ik ben ervan overtuigd dat ‘werk’ de beste zorg is voor mensen.”

Haar ervaring ligt op het snijvlak van het privaat en publieke domein. De afgelopen vijf jaar was Nadja directeur van het WSW bedrijf Proson. In de Regio Noordwest Veluwe heeft zij samen met zeven gemeenten de samenvoeging van de WSW bedrijven tot stand gebracht en de verbinding gemaakt met de uitvoering van andere taken in het sociaal domein.

Aanpak en initiatieven voor werk

Het Werkbedrijf van de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem gaat met een nieuwe aanpak en met nieuwe initiatieven inwoners zonder baan zoveel mogelijk helpen aan werk. Het Werkbedrijf vormt daarnaast een vangnet voor inwoners voor wie dat niet mogelijk is. De focus ligt op het zoveel mogelijk leiden naar regulier werk van de brede doelgroep van de Participatiewet (ruim 3.000 inwoners in de Rijnstreek).

De aanpak en initiatieven betekenen bijvoorbeeld een intensievere samenwerking met werkgevers. Maar ook gerichter de bestaande werksoorten van de Sociale Werkplaats Alphen aan den Rijn (SWA) inzetten om iedereen aan het werk te helpen. Daarnaast is het de bedoeling om inwoners die al lange tijd een uitkering hebben meer richting werk te helpen en bredere mogelijkheden te benutten om loonkostensubsidie in te zetten. Het Werkbedrijf neemt ook de taak over om mensen met een arbeidsbeperking te helpen om een zogenaamde ‘banenafspraakbaan’ bij werkgevers te vinden en worden de nieuwe beschutte werkplekken structureel bij het Werkbedrijf ingericht.



Reacties