arrow_back

Landgoed Verboom na dertig jaar in ontwikkeling: nieuw landgoed en kavels in de maak


Na dertig jaar wachten wordt ten noorden van Alphen een nieuw landgoed met kavels ontwikkeld. Het gaat om vier bouwkavels waarop het mogelijk is een landhuis van 1.750 m3 te realiseren. De grootste kavel is bestemd voor een heuse landheer.

In de polder Oudshoorn aan de Westkanaalweg in Alphen wordt het nieuwe openbare landgoed met vier bouwkavels aangelegd. De eigenaar van de grond aan de Westkanaalweg, Cees Verboom, heeft hierover afspraken gemaakt met Vink Bouw, Faro Architecten en Strootman Landschapsarchitecten. De gemeenteraad had jarenlang bedenkingen tegen meerdere huizen op Landgoed Verboom, maar nu is het toch gelukt: het bestemmingsplan is gewijzigd en de eerste twee woningen worden eind 2021 gebouwd. In totaal gaat het om vier kavels.

Landgoed is opengesteld voor publiek

Landgoed Verboom is een aaneengesloten gebied van zeven hectare met daarop ruimte om vier vrijstaande woningen verspreid over het landgoed te realiseren. Bernlef de Vries van Vink Bouw: “Om deze kavels te mogen bouwen moet het aangelegde landgoed ook worden opengesteld voor het publiek: in totaal wordt ruim 63.000 m2 toegankelijk voor wandelaars. De bouwkavels zelf zijn circa 1.750 m2 groot en er kan een woning op worden gerealiseerd met een inhoud van 1.750 m3. Het maximaal te bebouwen grondoppervlak bedraagt 350 m2 per kavel. FARO Architecten heeft een beeldkwaliteitsplan opgesteld waaraan de door de kopers van de bouwkavels te ontwerpen woningen moeten voldoen.”

Tekst loopt door onder de foto

landgoed verboom oprijlaan.PNG

Landheer van het hele landgoed

Cees Verboom is blij dat het na dertig jaar eindelijk lukt: ”Ik heb hier twintig jaar gewoond. Dit land is nog van mijn voorouders geweest en heeft voor mij emotionele waarde. Ik probeerde er iets moois van te maken, maar het is mij door regelgeving omtrent verkeer en bebouwing nooit gelukt om er een landgoed van te maken. Ik ben blij dat Vink Bouw nu volgens de regels van de Natuurschoonwet een aantal kavels mag bouwen.”

De nieuwe eigenaar van de grootste nog niet-verkochte kavel wordt de landheer van het gehele landgoed. Met recht bijzonder te noemen, want waar kun je anno 2021 nog landheer worden? Twee woningen zijn al verkocht.

Hoge natuurwaarden

Het terreinontwerp wordt gemaakt door het bureau Strootman Landschapsarchitecten. Directeur Berno Strootman: “Landgoed Verboom wordt een prachtig ingericht landschapspark met zowel hoge natuurwaarden als bijzondere zichtlijnen, parkmeubilair en bruggen. Het landschapsontwerp geeft op een nieuwe manier een invulling aan de waardevolle middeleeuwse verkaveling. Er komt nieuw bos, bijzondere boomgroepen en een vijverpartij van ruim 600 meter lang met rieteilanden en bomen in het water. Het wordt schilderachtig mooi.”

landgoed verboom uitzicht.PNG

landgoed verboom veranda.PNGReacties