arrow_back

Let op: vannacht gaat de klok een uur vooruit


In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart gaat de zomertijd in. Dit houdt in dat de klok een uur vooruitgaat, en de dag dus een uur korter duurt! 

De datum dat we de klok verzetten is niet elk jaar hetzelfde. De klok gaat elk voorjaar op de laatste zondag van maart een uur vooruit en elk najaar op de laatste zondag van oktober een uur achteruit. In feite zouden we alleen moeten praten over ‘zomertijd’. ‘Wintertijd’ is de normale tijd en in de zomer voegen we een uur toe. De klok wordt naar voren gedraaid om optimaal van het daglicht te kunnen genieten en langer buiten te kunnen zitten. 

Historie 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog introduceerden de Duitsers voor het eerst de zomertijd. Om steenkool te besparen besloot Duitsland op 30 april om 01:00 uur de zomertijd in te voeren. Dit werd ook ingevoerd in de bezette gebieden van België en Frankrijk. Een dag later volgde Nederland het voorbeeld. Engeland introduceerde drie weken later ook de zomertijd.

In de tijd tussen de twee wereldoorlogen werd de zomertijd weer afgeschaft. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. 

Vervolgens werd de zomertijd in 1946 weer afgeschaft. In 1977 werd de zomertijd echter opnieuw ingevoerd, vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden. 



Reacties