arrow_back

Levensmiddelenzaken langer open rond kerst


Ondanks bezwaren van CDA en RGL heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn donderdag 26 november ingestemd met afwijkende openingstijden voor de levensmiddelenwinkels rond de feestdagen. De vraag komt van de winkeliers en wethouder Gerard van As wil deze honoreren.

"We leven in bijzondere omstandigheden door corona", zei Caroline Blom van de ChristenUnie. "Rond de kerst zijn er ook veel meer kerkdiensten om iedereen de gelegenheid te geven om naar een dienst te komen." Voor het eerst stemde deze partij dan ook in met langer geopende winkels op christelijke feestdagen. Blom benadrukte wel dat het een 'hoge uitzondering' betreft door de coronacrisis en dat zij een evaluatie wil.

Marjon Verkleij (CDA) wees op de uitzonderingspositie die nu voor de derde keer op rij plaatsvindt. "Pasen is niet geëvalueerd en dat had wel gemoeten. Het is dit jaar toch niet mogelijk om groot uit te pakken." Dus stemde de partij tegen in verband met de christelijke geloofsovertuiging. RGL voegde als tegenargument toe dat ook winkelpersoneel recht heeft op rustdagen.

De rest van de gemeenteraad, een overgrote meerderheid, was het eens met wethouder Gerard van As dat in deze tijden ondernemers zoveel mogelijk tegemoet gekomen moeten worden. "We leven in een pluriforme maatschappij. De vraag om flexibiliteit van de gemeente komt vanuit winkeliers zelf. Dat willen we steunen."

Afwijkende tijden

Winkels in de levensmiddelenbranche, supermarkten en verswinkels, mogen eenmalig op kerstavond, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag (langer) open.
Donderdag 24 december: van 06:00 tot 22:00 uur
Zaterdag 26 december: van 10:00 tot 22:00 uur
Vrijdag 1 januari: van 10:00 tot 22:00 uur



Reacties