arrow_back

Manege in conflict met gemeente Alphen aan den Rijn


Leden van Hippisch Centrum Zeegersloot zijn bang dat 'hun' manege zal verdwijnen. Er gaan allerlei geruchten rond. Aanleiding voor raadslid Wil Verschuur van Beter Alphen om aan wethouder Gerard van As te vragen hoe het nu echt zit.

Wethouder Van As meldt aan de gemeenteraad dat er inderdaad problemen zijn bij het Hippisch Centrum en dat de leden inderdaad bang zijn dat de manege verdwijnt. "Het is heel jammer, want het is de enig overgebleven manage in Alphen aan den Rijn. De zaak speelt al jaren en inmiddels is het een rechtszaak geworden, die hebben we gewonnen. Ik kan er verder weinig over zeggen. Onze jurist is wel in gesprek met hun jurist."

In 2013 heeft de toenmalige wethouder, Michel du Chatinier, de manege proberen te redden met een geldlening van 550.000 euro. De manege werd verbouwd en het bestuur zou gaan aflossen. "Het bestuur en de stichting komen hun afspraken niet na. Deze zaak speelde ook al onder wethouder Du Chatinier, jaren geleden", zegt Van As tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 25 juni. Hij wil in een persoonlijk gesprek met raadslid Verschuur wel uitleggen hoe dat zit. In het openbaar zwijgt de wethouder in alle talen.

Wat is er aan de hand?

Lening in 2013
Het roerend goed is eigendom van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het Hippisch Centrum is huurder. Om de zaak brandveilig en beter exploiteerbaar te maken, was in 2013 een grote verbouwing noodzakelijk. Deze zou moeten worden betaald door de stichting. Hiervoor is door de stichting een lening afgesloten bij de gemeente. Het probleem zit, dat blijkt uit de stukken uit 2013, in de gekozen constructie. De gemeenteraad ging in mei 2013 schoorvoetend akkoord met de lening. De grootste kritiek kwam indertijd van de VVD: “De gemeente zou dit als eigenaar moeten betalen en dan de huur verhogen.”

Twijfel
De lening van een kleine 550.000 euro moest in 25 jaar worden terugbetaald in jaarlijkse termijnen van 35.000 euro. Of de manege toen draagkrachtig genoeg was om dit aan te kunnen, was de vraag. Huisbankier Rabobank gaf in 2013 een negatief advies. Accountantskantoor BDO schetste een 'risicovol beeld van de financiële positie' van de stichting. In het te lenen bedrag was een schuld aan de bank van ruim 225.000 euro opgenomen. Een van de voorwaarden was het inlopen van de huurachterstand van 23.000 euro voor het eind van 2013.

Geen probleem?
De inkomsten van de manege waren in 2013 verre van rooskleurig. In het gunstigste geval zouden deze 200.000 euro per jaar bedragen. Daarvan moest alles worden betaald. Er was echter geen ruimte voor reserveren voor onderhoud van de opstallen én de huur werd in 2013 niet betaald. Toch dachten Sannie Bombeeck en Anneke Balvert van Hippisch Centrum Zeegersloot ((foto) in 2013 dat een bedrag van 35.000 euro per jaar geen probleem zou worden.



Reacties