arrow_back

Mevrouw Van der Born viert honderdste verjaardag in tijden van corona


Mevrouw Van der Born-van Woudenberg vierde afgelopen zaterdag haar honderdste verjaardag. Samen met haar zoon, en het verzorgend en verplegend personeel van de Alphense locatie ActiVite Rijnzate, vierde ze ondanks alle coronabeperkingen toch een feestje.

Mevrouw Van der Born is de nuchterheid zelve: “Ik merk er niks van dat ik 100 jaar wordt, het gaat vanzelf.” Ook de wereld voor de bewoners van verpleeghuizen is door corona veranderd. Ze mag één bezoeker per dag ontvangen, ook op haar verjaardag. “Onze familie staat bekend om de grote feesten en partijen. Een normale verjaardag leek soms wel een bruiloftsfeest, zo groots. Maar ja, nu is het wel anders.”

Gelukkig gaat het personeel van Rijnzate niet zomaar voorbij aan dit heuglijke feit. In haar kamer hangen feestelijke vlaggetjes en versieringen en er zijn petitfourtjes geregeld voor alle bewoners. Mevrouw Van der Born: “Ik heb een goede band met de verplegers en verzorgers, het zijn net vriendinnen. Je maakt toch iedere dag een praatje.”

Recht voor zijn raap

Haar zoon komt iedere middag langs. Hij is nu vanwege de coronamaatregelen de enige bezoeker op haar verjaardagspartij. “Hij kan ook niet wachten op de tijd dat we weer meer mogen doen, als een groot gedeelte van Nederland gevaccineerd is. Dan kan ik weer gezellig samen met hem op pad, ergens buiten een kopje koffie drinken. Dat breekt de dag. Omdat ik slechtziend ben, kan ik mezelf ook niet meer vermaken met breien of borduren.”

Op de vraag of ze nog levenswijsheden te delen heeft, moet ze het antwoord schuldig blijven. Zoon Bertus: “Dat is ook niks voor mijn moeder. Ze is nuchter, recht voor zijn raap. Mijn moeder heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en heeft zeven kinderen grootgebracht in tijden dat je de was nog door de wringer moest halen. Ze is een harde werker, geen poespas.” Mevrouw neemt namens ActiVite een grote bos bloemen in ontvangst en geniet van haar petitfourtje met ‘100’ erop. “Zo is het toch nog feestelijk.”

activite mevrouw van der born 100 jaar_1.jpeg



Reacties

Locatie