arrow_back

Minder geld gemeente naar externe deskundigen


De gemeentelijke organisatie in Alphen aan den Rijn moet 1 miljoen euro bezuinigen. Wethouder Kees van Velzen denkt dat dat wel kan, omdat er voor circa 9 miljoen euro aan externe medewerkers wordt ingehuurd.

Wethouder Van Velzen zegt dat 1 miljoen euro bezuinigen realistisch is, want: "Het gaat bij externe inhuur niet alleen om deskundigen, maar ook om kortstondige vervangingen bijvoorbeeld als vuilnisman. Dat moet gewoon." Verder meldt de wethouder dat Alphen aan den Rijn vergeleken met andere gemeenten een lager percentage inhuur heeft.

Externe deskundigheid kan wel minder worden ingehuurd. Enerzijds omdat er nu voor de betreffende functies vacatures worden geopend, anderzijds omdat er binnen de gemeentelijke organisatie voor een nieuwe vorm van werken is gekozen.
Het vacaturebeleid was een periode mondjesmaat. Inmiddels worden meer ambtenaren met specialistische deskundigheid in vaste dienst genomen. Dat is goedkoper en een kleiner risico dan een aantal jaren geleden, omdat er ook vergrijzing optreedt.
De nieuwe manier van werken houdt in dat gewerkt wordt in teams en dat er flexibel wordt omgegaan met inzetten van medewerkers in projectteams op basis van competenties.



Reacties