arrow_back

MINERVA Hamsteren


Ik zei het vorige week ook al: dat paniek zaaien is funest. De toestanden, het gedoe en de schade rond corona gaan niet zozeer om de ziekte, maar om de gevolgen. Daar kunnen wij met z’n allen iets aan doen. Regel nummer één is geen paniek zaaien!

Corona is een virus. Als je het krijgt moet je gewoon uitzieken, net als bij influenza a.k.a. gewone griep. Als je in een hoge risicogroep zit, moet je beter opletten dan de rest van de wereld, net als bij de griep. Omdat het een nieuw virus is, is iedereen vatbaar. Als er volgend jaar weer een coronagolf komt, hebben we er met z’n allen veel minder last van.

Het overgrote deel van de mensen die het krijgt en dat is iets van 95 procent, merkt er niks van. Wie ziekig is, heeft vaak ook niet in de gaten dat het om corona gaat. Alleen wie er serieus ziek van wordt, zal dat merken en soms ook dan niet. De uitzonderingsgevallen zijn de mensen met weinig weerstand, op hoge leeftijd en met een groot risico door een andere ziekte.

Door je handen een paar keer extra te wassen verminder je de kans op het krijgen van corona. Door meer afstand te nemen van anderen verminder je de kans op het krijgen van corona. Door groepen mensen te vermijden verminder je de kans op het krijgen van corona. En als je echt een hoog risicogeval bent, dan blijf je thuis. Geldt ook als je loopt te snotteren of je niet lekker voelt.

Door nu de schappen van een supermarkt leeg te trekken, maak je de situatie voor iedereen erger. Vooral voor oudere mensen, mensen met een beperking en mensen met een hoger risico. Hoe moeten die nu aan wc-papier komen? Of aan pasta? Of aan blikjes met groenten?
Juist zij moeten fatsoenlijk en snel, want dan lopen zij minder risico op besmetting, hun dagelijkse boodschappen kunnen doen. En door dat hamsteren, zijn juist zij gedupeerd.

Dus na het oproepje van onze premier voor handen wassen enzovoort en na het verbod op bijeenkomsten doe ik een oproepje om op te houden met hamsteren. Er is genoeg voor iedereen. Als je allemaal alleen meeneemt wat je echt nodig hebt. Het is de Derde Wereld Oorlog niet. Het is gewoon een virus.



Reacties