arrow_back

MINERVA Huisartsenpost


De huisartsenpost verdwijnt in de nachtelijke uren. Dat betekent dat je dus niet naar de dokter kunt als iedereen in Alphen op een oor ligt. Op zichzelf is dat geen probleem. Als je echt ziek of gewond bent, bel je namelijk de ambulance.

Ons grootste probleem is dat we strontverwend zijn in dit land. Zaken als ergens geen recht op hebben of op iets moeten wachten, komen niet in ons woordenboek voor.
Ons op een na grootste probleem is dat we denken dat de wereld maakbaar is, inclusief ons lijf. Dus rouwen doen we niet aan en voor elk wissewasje gaan we naar de dokter. De wachtkamer zit vol met mensen die met de boodschap 'aspirientje en een weekje uitzieken' weer naar huis gaan.

Wij zijn gewend dat onze medische zorg top is. Alles kan door 'de dokter' worden opgelost. Dat de dokter ondertussen ook met zijn of haar tijd is meegegaan en evengoed gewoon parttime werkt, zien we over het hoofd. Dat de HAP in het Alrijne eerdaags in de nachten dicht gaat, zit er trouwens al jaren aan te komen. Valt nog mee dat we het zolang konden rekken.

Als je geen zin hebt in een nachtelijke rit naar Leiderdorp, dan geef ik je op een briefje dat het wel meevalt met het ziek of gewond zijn. Als je opeens vergaat van de pijn en ligt te ijlen van de koorts of je valt en je breekt iets: bel 112.
In andere gevallen bel je naar de HAP en daar zit een deskundig iemand die je kan vertellen wat het beste is. Soms is dat een taxi bellen en hop naar Leiderdorp. Soms is het dat de huisarts een visite komt doen. Soms zijn geruststellende woorden, goede raad en een afspraak voor de volgende dag voldoende.

Voor de paniekvogels onder ons: waarom doe je jezelf en je gezin niet een EHBO-cursus cadeau? Een leuk gezinsuitje, drie maanden lang en allemaal een diploma. Is dat geen goed idee?

En even dit: moet je in Alaska wonen, of in Siberië, of op een eiland in de Stille Oceaan, of in de binnenlanden van Afrika of die van Australië, of in een of ander oorlogsgebied. Daar zijn geen huisartsen en geen apotheken. Daar moet je het altijd zelf uitzoeken.



Reacties