arrow_back

MINERVA Moorkop


Beetje raar nieuws: een bakker heeft de moorkop de nieuwe naam roomkop gegeven. En ineens staan twitter en facebook vol met van alles en nog wat over racistische etenswaren. Dat gaat alweer over negerzoen, jodenkoek en dan dus die moorkop.

Eerst even melden dat ik zwaar tegen racisme ben. Maar dan vooral het racisme van alledag. Racisme als in ‘ik loop ’s avonds laat over straat en ik zie een donkere man, dus steek ik maar snel over’. En racisme als in ‘we kiezen een nieuwe werknemer op basis van de genoten opleiding, maar het hele bedrijf bestaat uit witte mannen’.
Dat geouwehoer van Thierry Baudet over Marokkaanse NS-medewerkers is geen racisme. Dat zijn gewoon domme vooroordelen van een alleszins intelligente man die beter zou moeten weten. Maar helaas.

Even terug naar de  negerzoen, de moorkop en de jodenkoek. Ik denk niet dat er in Nederland ook maar één persoon rondloopt die aan negers moet denken als ie een doosje negerzoenen koopt.
Of iemand die nog weet wie of wat de Moren zijn. Voor de onwetende lezer: de Moren hadden in de middeleeuwen een groot rijk en hadden een paar eeuwen Spanje in bezit. Zij kwamen uit Noord-Afrika en waren Islamitisch en blank.
Ik denk ook niet dat er ooit een bakker was die aan die Moren dacht toen hij een heel lekkere soes maakte, gevuld met slagroom en om ‘m extra lekker te maken gedoopt in chocola.

Negerzoen. Jodenkoek. Moorkop.
Het zijn helemaal geen racistische namen. Het zit in je eigen hoofd als je dat echt denkt. Net als racisme en andere vooroordelen.
Ik ga trouwens nu even naar meneer Jumbo in de Herenhof. Kijken of er nog een paar moorkoppen in de schappen liggen…



Reacties