arrow_back

MINERVA Pronkstuk


Binnenkort is het Nationale Museumweek. Dat is dan de vijfde keer dat ruim vierhonderd musea in dezelfde week hetzelfde evenement hebben. Omdat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dit uitgebreid wordt gevierd in het hele land is het thema van deze week: vrijheid is goud.

De gedachte achter het thema is een beetje hinken op twee gedachten. Aan de ene kant willen aansluiten op de viering van 75 jaar bevrijding, dat is vrijheid. Aan de andere kant richten op de nationale schatten die in de musea liggen, dat is goud.

Natuurlijk zijn er musea die zich in de collectie altijd al richten op de Tweede Wereldoorlog. Denk maar aan het Verzetsmuseum of het Anne Frankhuis. Ook hebben, vooral grotere, musea een zaal of collectie ingericht rond het thema. De andere musea hebben allemaal zo hun eigen insteek. Het zijn lokale musea, musea rond een thema of bijvoorbeeld musea rond kunststromen.  

Even terug naar die gouden nationale schatten. Het gaat meestal natuurlijk niet om echt goud. Goud staat voor ‘het’ pronkstuk van het betreffende museum. Of voor het pronkstuk van dit jaar als een museum er veel heeft.

Soms zijn de pronkstukken letterlijk verbonden aan 75 jaar bevrijding. Zo heeft het Verzetsmuseum Amsterdam een Nationale Feestrok gekozen. Deze rok is bedacht door Mies Boissevain toen zij terugkeerde uit kamp Ravensbrück om te dragen tijdens  de bevrijdingsfeesten. Zo’n rok werd gemaakt van kleine restjes textiel, grote lappen waren allang niet meer verkrijgbaar.

In Alphen aan de Rijn hebben wij Museumpark Archeon. Dat is een historisch museum rond experimentele archeologie en rond het dagelijks leven in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Een pronkstuk rond 75 bevrijding zit er dan niet in.

Maar: de Romeinse tijd is wel een tijd van bezetting door een vreemde macht. Het Romeinse Rijk bestaat uit een klein stukje ‘eigen’ terrein en een heleboel bezet grondgebied van anderen. Het is geen permanente oorlog, maar de oorspronkelijke inwoners zijn ook niet helemaal vrij om hun eigen cultuur te volgen.

Voor het pronkstuk kiezen voor deze periode is dan ook een logische keuze. En dus staat straks op de website van de Nationale Museumweek een Schip van Zwammerdam als origineel pronkstuk uit Alphen aan den Rijn.



Reacties