arrow_back

Na de zomer in gesprek over parkeerdruk centrumgebied


In het stadshart van Alphen-Stad loopt de parkeerdruk op. Bewoners kunnen in de avonduren hun auto nu vaak niet kwijt. Daar moet een oplossing voor komen. De gemeenteraad krijgt donderdag 16 juli een discussienota om na de zomer over door te praten.

Het oplossen van het parkeerprobleem in de Alphense binnenstad is niet gemakkelijk. De uitgangspunten voor het Stadshart zijn: levendig centrum, groene gezonde stad en vitaal stadshart. De uitdaging is dat veel bezoekers en veel bewoners niet allemaal tegelijk op de beschikbare parkeerplaatsen  kunnen staan.
In de avonduren knelt het vooral waar het druk is in de horeca en omwonenden ook hun auto kwijt willen. Het betekent ook dat de parkeernorm die er nu is, voorkomt dat er woningen in het stadshart bij komen.

In de discussienota voor de gemeenteraad zijn drie oplossingsrichtingen opgenomen.

  • strategie 1: initiatieven worden afgewezen omdat er te weinig parkeerplaatsen zijn
  • strategie 2: het beleid wordt aangepast
  • strategie 3: niets doen

Het college van burgemeester en wethouders, die de nota aanbiedt aan de gemeenteraad, heeft een voorkeur voor strategie 2. Maatregelen kunnen onder meer zijn: inzetten van duurzame vervoersmiddelen, aangepast parkeerbeleid in het stadshart, aantrekken van doelgroepen zonder auto.

Na het zomerreces wordt een informatiemarkt georganiseerd. Daarna worden concrete voorstellen gedaan en het onderwerp wordt op de agenda van de gemeenteraad gezet.



Reacties