arrow_back

Nee tegen huizen in de polder, dus nu zijn de Alphense bedrijventerreinen in beeld


Nu de provincie Zuid-Holland voor 2030 geen woningbouw toestaat in de polders Gnep­hoek en Noordrand (Heuvelweg) zet Alphen nóg meer in op binnenstedelijk bouwen, zoals op bedrijventerreinen. Als daar bedrijven weg moeten, wil de provincie desnoods meebetalen.

Alphen heeft tot 2030 voldoende opties om zo’n 3800 woningen te bouwen, zonder daarvoor de polder in te moeten, stelt het provinciebestuur in een brief aan burgemeester en wethouders van Alphen. Die komt net nu de Alphense gemeenteraad (op 23 april) ja zou zeggen tegen bouwen in de Gnep­hoek en Noordrand. Dit punt is geschrapt, meldt wethouder Gerard van As (ruimte, Nieuw Elan). Hij zegt steeds dat Gnep­hoek en Noordrand nodig zijn, omdat Alphen rond 2025 binnenstedelijk ‘uitgebouwd’ is.

Dat ziet de provincie dus anders en dat is enerzijds een teleurstelling, erkent Van As. Het is volgens hem ook niet de eerste keer dat de provincie Alphen zijn eigen boontjes laat doppen. Om de wijk Kerk en Zanen (nu bijna vol) toch te kunnen bouwen stapte Alphen jaren terug met succes naar het Rijk.

Aan de andere kant wil Van As nu ‘geen gedoe’ met de provincie en ziet hij dat die ook een handreiking doet. ,,Die hand grijpen we graag.”

Alphen kan de behoefte aan duizenden woningen volgens de provincie tot 2030 binnenstedelijk opvangen als het (vijf tot tien) onorthodoxe bouwlocaties benut die al zijn gezocht. Daar passen 2000 woningen. Mooi voorbeeld, aldus Van As, is het parkeerterrein van voetbalclub ARC. Daar zouden woningen op kunnen, met eronder twee parkeerlagen, genoeg dus voor toekomstige bewoners én ARC. ,,Je kunt daar de hoogte in. We gaan niet de laatste groenstroken in de stad opofferen voor meer huizen.”

Nog zo’n bijzondere bouwplek is het terrein van de al jaren geleden verplaatste asfaltfabriek bij de Heimanswetering. Daar en op het oude terrein van bakkerij Visser zouden samen zeker 400 woningen passen. Gemeente en provincie zijn erover in gesprek.

5000 woningen

Volgens Van As is de Alphense woningbehoefte tot 2030 geen 3800, maar bijna 5000 woningen. ,,De provincie vergeet dat wij veel doelgroepen moeten huisvesten, zoals arbeidsmigranten uit de hele Europese Unie. Polen die al enige tijd in Boskoop wonen en hun gezin laten overkomen hebben dezelfde rechten als ieder ander.”

Dus is zeker Noordrand voor 2030 nodig als bouwlocatie, verwacht Van As. Daar passen zo’n 1200 tot 1500 woningen. ,,Daarmee zouden we dan weer dik twee jaar verder kunnen, ervan uitgaand dat we de komende tijd jaarlijks zo’n 600 woningen opleveren.”

Vrijwel zeker voeren Alphen en de provincie over twee jaar weer de discussie over extra bouwen aan de buitenranden. ,,Wij zetten intussen geen rem op nadenken in Alphen”, zegt gedeputeerde Anne Koning (ruimte, PvdA). ,,Maar we zien geen noodzaak om al voor 2030 de polder in te gaan.”

Rijnhaven

Een goed alternatief, vinden de provincie én Alphen, is bouwen op bedrijventerreinen. Zoals rond de Alphense Rijnhaven. Daar is plek voor 1200 appartementen, zegt Van As. Maar door de aanwezigheid van een veevoerfabriek en een zand- en grindhandel kunnen er ruim 500 niet worden gebouwd. Deze bedrijven verplaatsen kost flink geld. De provincie geeft nu aan daarvoor ook de knip te willen trekken.

Woningbouw op de plek van Bos Beton (daar zouden er 400 passen) en Van Schip bij de Heimanswetering zit er helaas niet in, denkt Van As. ,,De eigenaar van het Bos-perceel heeft al een plan voor opnieuw bedrijven en Van Schip wil na meerdere gesprekken niet weg. Dat is dus trekken aan een dood paard.”

Alphen heeft de komende jaren een ‘enorme bouwopgave’, aldus Van As. Met hulp van de provincie moet het lukken. ,,Maar dan moet die woord houden en moeten we nu de lijnen uitzetten.”

Bron: ADReacties

Locatie