arrow_back

Nieuw Elan, CDA en GroenLinks in onderhandeling


Onder leiding van André de Jeu, lijsttrekker van Nieuw Elan en formateur voor een nieuwe coalitie in de gemeente Alphen aan den Rijn, zijn grote winnaar Nieuw Elan, CDA en GroenLinks in onderhandeling. De drie partijen willen samen eind april met een coalitieakkoord komen.

De combinatie Nieuw Elan, CDA en GroenLinks was ook het advies van informateur Pieter Hilhorst. Nadat over de obstakels woningbouw en infrastructuur is overlegd, is besloten dat er met z’n drieën wordt geformeerd. "Voor 99 procent is het nu zeker dat we eruit komen", zegt formateur De Jeu. Er is wel gesproken met VVD en ChristenUnie, maar dat leidde niet tot uitbreiding van de drie onderhandelende partijen met een vierde partner.

De afgelopen jaren trokken Nieuw Elan en CDA ook al samen op in de 'oude' coalitie van CDA, Nieuw Elan, VVD, D66 en ChristenUnie. Nadat de VVD met onmin uit het college en uit de coalitie stapte, schoof GroenLinks aan als gedoogpartner. Nieuw Elan, CDA en GroenLinks trokken de afgelopen twee jaar ook samen op bij het tot stand brengen van een fatsoenlijk duurzaamheidsbeleid.

Het voordeel van de combinatie Nieuw Elan, CDA en GroenLinks is dat met een beleid op hoofdlijnen en een krappe meerderheid van 21 van de 39 zetels in de Alphense gemeenteraad er altijd met de oppositie moet worden gesproken om een goede meerderheid te krijgen. Daarmee worden vrijwel gegarandeerd breed gedragen besluiten genomen. "Ik verwacht de komende jaren dan ook goede debatten in de raad die vooral op inhoud zullen worden gevoerd."

Aan de onderhandelingstafel zitten naast formateur De Jeu, Gerard van As van Nieuw Elan, Marjon Verkleij en Kees van Velzen namens het CDA en René Driesen en Erik van Zuijlen van GroenLinks. Het streven is om in de gemeenteraadsvergadering van 26 april in ieder geval met het coalitieakkoord te komen.Reacties

Locatie