arrow_back

Nieuw Elan in mei


Wat vinden wij? In deze nieuwsbrief staan de politieke standpunten van de fractie van Nieuw Elan in de gemeenteraad in de maand mei. Speciale aandacht gaat uit naar de aanvaring tussen oppositie en coalitie over een onderlinge ruzie binnen de coalitie. Deze kwestie is inmiddels uitgepraat.

Recente politieke standpunten mei

Nieuw Elan is VOOR gemeentegarantie Stichting Alphens Tennispark (SAT)

Nieuw Elan is VOOR visie woningbouwlocatie Westvaartpark

Nieuw Elan is VOOR herbestemming gemeentehuis Boskoop inclusief financiering

Nieuw Elan is VOOR financiering bibliotheek De Vest-Aarkade

Nieuw Elan is VOOR financiering terreininrichting overslagpunt containers trein

Nieuw Elan is VOOR groter budget Green Deals 

GEMEENTEGARANTIE SAT
De af te geven gemeentegarantie ter hoogte van 13,4 miljoen euro voor SAT wordt gebruikt als garantie om alle lopende leningen over te sluiten tegen een gunstiger rentetarief en gunstiger voorwaarden. De gemeentegarantie bestaat inmiddels 38 jaar en er is door SAT nog nooit een betaling gemist, aldus wethouder van financiën Michel du Chatinier (CU).

VOORMALIG GEMEENTEHUIS BOSKOOP
De herbestemming van het voormalige gemeentehuis Boskoop wordt door Nieuw Elan omarmt. Boskoper Sjaak Blaazer, raadslid van Nieuw Elan, heeft zich voor zijn overlijden zeer ingezet om het monument in gebruik te nemen voor een openbare functie. Het monument blijft trouwlocatie en kan worden ingezet op officiële momenten, bovendien komt hier de Boskoopse vestiging van bibliotheek Rijn & Venen. Het ‘nieuwe’ deel van het gebouw wordt afgescheiden voor het Coenecoop College. 

GREEN DEAL
Het budget van de Duurzaamheidsleningen gaat met € 750.000 omhoog naar € 2.250.000. Huiseigenaren kunnen een duurzaamheidslening afsluiten om hun woning duurzamer te maken. Er wordt vooral gebruikgemaakt van de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren. Omdat elke lening wordt terugbetaald, blijft er geld in het fonds zitten voor nieuwe initiatieven van inwoners.

Coalitie versus oppositie
Een aantal oppositiepartijen, onder aanvoering van SP-er Ronald Geurts, beschuldigt de vijf coalitiepartijen VVD, CDA, Nieuw Elan, ChristenUnie en D66 van samenzwering. Deze beschuldiging werd tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 18 april naar voren gebracht tijdens het agendapunt ‘vragen raadsleden’.

De SP had een gelekt mailtje uit een mailwisseling van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen in handen gekregen met hierin de zinsnede 'teken bij het kruisje'. Dat werd door een aantal oppositiepartijen aangegrepen om de coalitie te beschuldigen van een samenzwering. "Jullie zetten ons gewoon buitenspel", aldus de SP.

De gelekte mail is onderdeel van een aantal mailtjes tussen de fractievoorzitters van de coalitie, na een onderlinge ruzie na afloop van de raadsvergadering in april. André de Jeu (Nieuw Elan) ontkende de aanname namens de voltallige coalitie: "De zin 'teken bij het kruisje' is volkomen uit zijn verband gerukt. Het overleg was nodig, omdat er na de vergadering van april een verschil van mening was tussen de VVD en de coalitiepartners."

“De gemeenteraadsfractie van Nieuw Elan vormt haar mening over alle voor de gemeente relevante onderwerpen op basis van inhoudelijke kennis van zaken, voortschrijdend inzicht en signalen vanuit de inwoners. Dit betekent dat Nieuw Elan wel uitgangspunten hanteert, maar weinig vooraf vaststaande standpunten heeft.”

Word lid van Nieuw Elan!
Kunt u zich vinden in de politieke standpunten van de fractie? Past onze manier van politiek bedrijven bij uw idee over ‘echte’ politiek? Heeft u ideeën en meningen die u graag terug zou zien in de lokale politiek? Word dan lid van Vereniging Nieuw Elan en praat met de gemeenteraadsfractie mee!

Aanmelden voor Nieuw Elan kan via de website www.nieuwelan.nl/steun-onsContact n.a.v. de nieuwsbrief kan via adejeu@alphenaandenrijn.nl. Volg de fractie op facebook @NieuwElanAlphen.



Reacties

Locatie