arrow_back

Nieuw Van der Valk hotel moet hét visitekaartje langs de N11 worden


Alphen is over een aantal jaar een nieuw hotel rijker. De familie Van der Valk realiseert op bedrijventerrein De Schans II een modern hotel dat allure uit zal stralen. Met een prominente plek langs de N11 moet het een toegevoegde waarde worden voor Alphen én het Groene Hart.

De wens om op bedrijventerrein De Schans II een hotel te ontwikkelen bestaat al langer. Sinds 2002 is een gedeelte namelijk al gereserveerd als mogelijke hotelkavel. Omdat er sindsdien wel diverse ontwikkelingen hebben plaatsgevonden rondom het terrein, zoals de ongelijkvloerse kruising op de N11, is het plan hier en daar wat bijgeschaafd. Maar het doel is hetzelfde gebleven: het realiseren van een hotel dat dient als blikvanger bij een van de hoofdtoegangen tot Alphen én de gastvrijheid uitstraalt waarmee de gemeente Alphen aan den Rijn zichzelf op de kaart wil zetten.

Gericht op zakelijke markt

Als geboren en getogen Alphenaren zijn Manon en Klaas van der Valk samen goed voor ruim dertig jaar horecaervaring. Inmiddels zijn ze klaar voor een nieuwe uitdaging. En dat is het realiseren van een nieuw Van der Valk hotel. “Het wordt straks een modern hotel met allure, waarbij aandacht voor de gast centraal staat. Hopelijk zetten we een hotel neer waar Alphenaren straks trots op zijn”, licht Manon van der Valk toe. Ten Brinke is de ontwikkelaar van het project. 

Door de jaren heen is Van der Valk uitgegroeid tot een totaalconcept voor de leisure markt. Met het nieuwe hotel wil het echtpaar, samen met de andere familieleden, inspelen op een andere markt. “Het hotel langs de N11 moet modern worden, gericht op de zakelijke markt”, zegt Klaas van der Valk. Hiermee wordt een onderscheid gecreëerd tussen de twee hotels, waarbij het hotel bij Avifauna zich echt zal richten op toerisme en het nieuwe hotel dus het zakelijke publiek zal bedienen.

Tekst loopt door onder de foto 

Ontwerpen nieuwe Van der Valk hotel

Diverse partijen in het Groene Hart hebben de ambitie uitgesproken om van het Groene Hart een ware trekpleister te maken. Het nieuwe Van der Valk hotel moet hier ook aan bijdragen. “Met het realiseren van het hotel willen we het gebied een boost geven”, zegt Klaas van der Valk. “Er is bijvoorbeeld grote zakelijke vraag naar hotelovernachtingen in het Groene Hart, maar de opties zijn nu nog beperkt. Met dit plan willen we daarop inspelen."

Naast dat het een hotel moet worden waar Alphenaren trots op kunnen zijn, moet het ook werkgelegenheid opleveren. "Belangrijk voor ons is om met het hotel ook lokaal wat te betekenen. We willen bijvoorbeeld veel samenwerken met Alphense bedrijven. Met een vergaderaccommodatie willen we ook inspelen op het huidige wensenpakket op de zakelijke markt, niet alleen op nationaal maar ook op internationaal niveau. Naar verwachting zal het hotel zo’n honderd banen opleveren, die ingevuld kunnen worden door inwoners uit Alphen en omgeving."

Zorgen over werknemers die door corona het thuiswerken helemaal hebben uitgevonden, heeft Van der Valk niet. “Een glazen bol heeft niemand, maar wij verwachten en zien signalen dat de situatie teruggaat naar het oude”, zegt Klaas van der Valk. “Mochten de activiteiten toch veranderen, dan zijn wij als ondernemers natuurlijk goed in staat om daar op in te spelen. Maar vooralsnog zien we bij de andere Van der Valk hotels ook geen veranderingen, dus we verwachten niet dat dat nu al nodig is.”

Tekst loopt door onder de foto

Ontwerpen nieuwe Van der Valk hotel

Acht verdiepingen met 140 kamers

Het hotel zal straks verrijzen op bedrijventerrein De Schans II, op de hoek van de Tankval en de Gouwelandenlaan. Deze locatie, gelegen langs de N11, past volledig in de visie van Van der Valk. “Door heel het land staan langs de snelwegen Van der Valk hotels. Belangrijk in deze formule is dat gasten weten wat ze kunnen verwachten en dat de hotels zichtbaar zijn voor het verkeer. Het hotel dat langs de N11 komt te staan, zal dan ook vergelijkbaar zijn met de andere Van der Valk hotels in ons land.”

Bijzonder is dat het hotel op een eiland komt te staan. Aan de kant van de Tankval, naast de McDonald’s, zal de entreebrug komen. Op het eiland komt een gebouw te staan van acht verdiepingen hoog, waar ruimte is voor 140 kamers. Op de begane grond komt een restaurant en hotelbar, op de eerste verdieping drie conferentiezalen en acht kleinere vergaderzalen, en op de tweede verdieping is ruimte gereserveerd voor wellness en fitness.

Het ontwerp voor het hotel is gemaakt door het Alphense architectenbureau Bloemen Architecten, onder andere bekend van het Nutsgebouw aan de Aarkade, het gebouw van Wet ’n Wild aan de Zegerplas en het huidige nieuwbouwproject in het Rode Dorp. Bij het ontwerp hebben zij rekening gehouden met kenmerkende aspecten uit de nabije omgeving, zoals de geluidswal, het slagenlandschap en de Alphense Wetering. 

Tekst loopt door onder de foto

Ontwerpen nieuwe Van der Valk hotel

Veel ruimte voor groen

Voor de familie Van der Valk zal maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid een belangrijke rol spelen bij het realiseren van het nieuwe hotel. Er is dan ook veel ruimte voor groen. Hiervoor is Hollandschap ingeschakeld, een adviesbureau voor stad- en landschapsinrichting. Bij het ontwerpen van de groene omgeving is rekening gehouden met het eiland in een grotere context. Zo komt er bijvoorbeeld een berm en haag langs de N11 en op het eiland zelf komen diverse bomen te staan. Om de parkeerplaats bij het hotel deels te verbloemen, komen er rondom de parkeerplaats extra veel bomen. De oevers maken van het terrein een eiland en krijgen op een natuurlijke manier vorm. 

Het duurt nog even voordat er overnacht kan worden in het hotel en gedineerd kan worden in het restaurant. Eerst dient namelijk het bestemmingsplan nog gewijzigd te worden. In dit proces verkeert het plan op dit moment. Naar verwachting is het Van der Valk hotel op zijn vroegst gereed in het voorjaar van/medio 2024.

Ontwerpen nieuwe Van der Valk hotel



Reacties