arrow_back

Nieuwbouw Sacharovlaan gaat gewoon door


Ondanks bezwaren van omwonenden die hun uitzicht zien verdwijnen, zullen de plannen van ontwikkelaar Reales Development worden gerealiseerd. Aan de Dr. A. Sacharovlaan wordt het voormalige l’Orealpand gesloopt en hiervoor in de plaats komen appartementengebouwen.

De Alphense politiek sprak al eerder over de plannen voor de appartementengebouwen langs de Sacharovlaan. Gecombineerd met de bezwaren van omwonenden resulteerde dit in een aanpassing van de oorspronkelijke plannen. Het complex is nu verder van de weg af gepland en er komen op het hoogste gebouw bouwlagen bij.

De voornaamste bezwaren die er nu nog zijn, komen van bewoners van het DaVincigebouw die hun uitzicht zijn verdwijnen. "We hebben er niet aan gedacht dat bewoners van DaVinci belanghebbend zouden kunnen zijn", excuseerde wethouder Gerard van As. Dat een uitzicht verandert, is overigens geen reden om iets aan het huidige plan te veranderen.

De grote uitdaging bij het project aan de Sacharovlaan is dat het nieuwbouw betreft die pal tegen het centrumgebied aanligt. "We moeten van de provincie binnenstedelijk bouwen en dan is het onvermijdelijk dat we de hoogte in gaan", aldus Van As. "Zeker in de stad en het centrum bouwen we dan tussen bestaande lagere woningen."

In het complex komen verschillende woningen: 25 procent sociale huur, 10 procent middenhuur en 65 procent vrije sector huur en koop. De 25 en 10 is precies het door de gemeenteraad geëiste percentage. In totaal worden op het terrein 190 appartementen gebouwd in drie geschakelde gebouwen van verschillende hoogten.

De raadscommissie wonen besprak de nieuwe plannen in haar vergadering van donderdag 8 april. Het bestemmingsplan om de nieuwbouw mogelijk te maken, wordt als hamerstuk (er wordt niet meer over gesproken) op de agenda van de gemeenteraad van 22 april geplaatst.Reacties