arrow_back

Nieuwbouwwijkje aan ’s Molenaarspad langs Heijmanswetering


Een kleine nieuwbouwwijk kan worden gebouwd langs de Heijmanswetering op de voormalige locatie van de Asfalt Centrale. Een deel van het terrein kan worden bebouwd, de rest blijft leeg voor de eventuele bouw van een verplaatste ’s Molenaarsbrug.

Nieuwbouw op de locatie Asfalt Centrale kent wel de nodige uitdagingen. Een ervan is de herziening van het bestemmingsplan. De bestemming is bedrijfsterrein en dat moet dan worden omgezet naar wonen. Nu ligt de locatie in het omstreden gebied Gnephoek en de  Provincie Zuid-Holland wil geen woningbouw in de Gnephoekpolder.

De locatie ligt echter op een mooie plek aan het water van de Heijmanswetering. Het is de bedoeling dat de oever zoveel mogelijk  openbaar toegankelijk gebied wordt. Landinwaarts, circa vijftien meter voor een wandelpad en eventueel parkeren, is hier stedelijke bebouwing mogelijk en passend. Aan de andere kant van de wetering ligt immers al een woonwijk en ook aan de zuidzijde liggen woningen alsmede bedrijven.

De locatie is geschikt voor stedelijke bouw, maar vooral voor tijdelijke woningen. Verschillende doelgroepen kunnen hier een plekje vinden. Gedacht wordt aan lage appartementen en en tiny houses.  In totaal is plaats voor ongeveer 120 sociale wonignen.

Onorthodoxe locaties
Om enigszins aan de woningbouwbehoefte voor de komende jaren tegemoet te komen, zijn zes locaties aangewezen op onorthodoxe plekken, zoals op bestaande parkeerterreinen of op groenvoorzieningen. De locaties zijn Klompenmaker, parkeerterrein Oudshoorn, Saffierstraat, Groene Hart Leerpark Bospark, parkeerterrein ARC en ’s Molenaarspad Asfaltcentrale. Alle locaties moeten nog worden goedgekeurd door de Alphense gemeenteraad.



Reacties