arrow_back

Nieuwe bestemming voor brugwachtershuisje bij de Alphense brug


De VVV verhuist naar het nieuwe pand aan de Aarkade, waar de nieuwe bibliotheek binnenkort ook de deuren opent. Maar wat staat het brugwachtershuisje bij de Alphense brug dan te wachten? Wij kunnen mededelen dat het huisje een nieuwe bestemming gaat krijgen: Brugwachtertje aan den Rijn.

In januari 2019 werd bekendgemaakt dat de VVV intrek zou nemen in het nieuwe pand van de bibliotheek zodra deze gereed was. Dit omdat de VVV dan beschikking krijgt over een groter pand, waardoor ze meer informatie kunnen verstrekken. Daarom werd er gezocht naar een nieuwe bestemming voor het brugwachtershuisje bij de Alphense brug.

Nieuwe bestemming

Die nieuwe bestemming is gevonden. In het brugwachtershuisje in het centrum komt binnenkort Brugwachtertje aan den Rijn. De Stichting tot behoud van Alphens Erfgoed heeft met Soos aan den Rijn een overeenkomst gesloten voor het huren van het brugwachtershuisje. Het huisje blijft wel eigendom van de provincie Zuid-Holland.

Het bestuur van de stichting is verheugd dat het huisje daarmee voor de komende jaren een mooie nieuwe bestemming krijgt, wat belangrijk is voor het behoud, maar zeker ook voor een nieuwe impuls in het centrum van Alphen aan den Rijn. De provincie Zuid-Holland heeft zich ten doel gesteld om de leegstaande huisjes een nieuwe, zinvolle bestemming te geven. Gedeputeerde Floor Vermeulen noemt de huisjes ‘prachtig cultureel erfgoed’.

Een 'fantastische locatie'

Brugwachtertje aan den Rijn wordt aangestuurd vanuit Soos aan den Rijn in de Raadhuisstraat. “Een bijdrage leveren aan de instandhouding van deze fantastische locatie was een van de voornaamste redenen, net als een verbindingsimpuls geven tussen de Hoge Zijde en Lage Zijde en de Oude Rijn, en het bieden van creatieve, zichtbare en leuke nieuwe activiteiten”, vertelt Pico Kuiper, eigenaar van Soos aan den Rijn. Daarnaast ziet hij Brugwachtertje aan den Rijn als een ‘vooruitgeschoven post’ van Soos aan den Rijn. “Beide locaties draaien daarnaast voor eigen rekening en risico, zonder subsidies”, zo benadrukt Kuiper.

Toegankelijk

Het huisje krijgt een open en toegankelijke uitstraling, met een eigen logo en informatie via pers, website en social media, gekoppeld aan die van de Soos. Ideeën zijn onder andere: aansluiten bij Alphense activiteiten, een mini-vergadering, mini-expositie, informatieverstrekking, lekker kletsen op een ‘kwebbelbankje’ en het verkopen van leuke producten en bijvoorbeeld tickets.

Inmiddels is overeengekomen dat de stadswandelingen van Gilde Alphen aan den Rijn hier straks weer starten en ook de Rondvaarten met de Soosboot geregeld kunnen worden. Ook zullen er bloemen van Bloemsierkunst Lemkes worden verkocht. Kuiper: “Er zijn nog veel meer dingen bedacht, maar we nodigen iedereen nadrukkelijk uit tot meedenken en natuurlijk staan we ook open voor mogelijke samenwerking met anderen.” De bezetting zal bestaan uit vrijwilligers, Alphenaren die interesse hebben om mee te doen of bijvoorbeeld coördinator willen zijn mogen zich graag melden.

Andere brugwachtershuisjes

Het brugwachtershuisje bij de hefbrug in Alphen krijgt in de nabije toekomst ook een nieuwe bestemming, net als 22 andere brugwachtershuisjes in de omgeving. De huisjes worden al even niet meer gebruikt, aangezien bruggen steeds meer op afstand worden bediend. Daarom heeft de Provincie Zuid-Holland de brugwachtershuisjes overgedragen aan Stichting Burgwachtershuisjes. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de stichting.



Reacties