arrow_back

Nieuwe bieb krijgt kunstzinnige ‘boomhut’-vergaderruimte


Dit jaar wordt de nieuwe bibliotheek in het centrum van Alphen geopend. In de bibliotheek zal ook een kunstzinnige ‘boomhut’-vergaderruimte worden gerealiseerd, gemaakt voor en door Alphenaren.

In het Alphense Stadshart Lage Zijde verrijst de nieuwe centrale Bibliotheek. In dit pand komt ook het Gemeentearchief, het Gilde, de Volksuniversiteit en de VVV. Bibliotheek Rijn en Venen wil in het pand een sociaal community art-project doen met de inwoners.

Een boomhut als blikvanger

Bibliotheek Rijn en Venen legt uit: “Het doel is om de bezoekers van de bibliotheek op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Een heel belangrijk onderdeel hierbij is dat de inwoners van het Stadshart Lage Zijde hier zelf een bijdrage aan kunnen leveren via de workshops, textielinzameling en de expositie.”

Het kunstwerk moet een blikvanger worden en zal de vorm krijgen van een monumentale boomhut/nest, waar ook vergaderingen plaats kunnen vinden en gelezen kan worden. Het kunstproject, genaamd ‘Onderlinge Verbondenheid’, is een community art-project en wordt met lokale organisaties gerealiseerd. “Door middel van presentaties door de kunstenaar, workshops en co-creatie zullen partners en inwoners bereikt worden en actief betrokken worden bij het project. Ook wordt dit gedeeld via de offline en online communicatiekanalen.”

Promotie voor Stadshart Lage Zijde

Om dit kunstwerk te realiseren heeft Bibliotheek Rijn en Venen een verzoek ingediend bij de gemeente voor een financiële bijdrage. Naar aanleiding hiervan heeft de Adviescommissie Activiteiten Stadshart het college van burgemeester en wethouders geadviseerd € 25.000 toe te kennen aan de organisatoren van het kunstproject: “De bibliotheek betrekt veel lokale partijen: bewoners, ondernemers, verenigingen etc. Het belooft dan ook een breed gedragen en toegankelijk project te worden waarbij veel publiek wordt betrokken. Daarmee wordt de bibliotheek aan de Lage Zijde en het Stadshart en haar gebruikers gepromoot.”

Het college heeft dit advies overgenomen. Het geld dat beschikbaar wordt gesteld komt uit het potje voor de promotie van de herontwikkeling van het Stadshart Lage Zijde. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het project voldoen aan verschillende criteria: het voorstel moet gevarieerd, laagdrempelig en origineel zijn, er moet een relatie bestaan met (de werkzaamheden in) het Stadshart Lage Zijde, de uitvoering van het project moet een bijdrage leveren aan het verminderen van de overlast van de werkzaamheden in het Stadshart Lage Zijde, dan wel een impuls geven aan de positieve beeldvorming van de herontwikkeling van het Stadshart Lage Zijde.

De bibliotheek verwacht dat door de invulling van de nieuwe gebouwen en de blijvende uitbreiding van de functies, de bezoekersaantallen de komende jaren zullen stijgen tot 600.000 bezoekers per jaar. Hier moet het kunstproject ook een belangrijke bijdrage aan leveren. In totaal zullen de kosten voor dit kunstproject € 106.831 bedragen.



Reacties