arrow_back

Nieuwe straatnamen in Alphen en Boskoop


Door de veranderde stedenbouwkundige opzet van het Alphense centrumgebied zijn enkele nieuwe straatnamen nodig.

Willem Drees wordt opnieuw vernoemd. Eerder is in de reconstructie van het Thorbeckeplein de Willem Dreespassage haar functie en naam verloren. De nieuwe Willem Dreesstraat zal bijna alle woningen in de nieuwbouw ontsluiten. Voor de straat tegenover de voormalige joodse begraafplaats heeft het college van burgemeester en wethouders het voorstel van de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers overgenomen: Metaheerhuiskade met onderschrift ‘Washuisje voor rituele Joodse lijkwassing’.

Kwekerijtermen voor Boskoop

In Boskoop wordt ten oosten van de Parklaan en ten noorden van de Zijde een nieuwe woonwijk gerealiseerd, Torenpad-west of zoals de ontwikkelaar het noemt: Florissant wonen. In dit plan zullen de straten namen krijgen die hun oorsprong vinden in de boomkwekerij. In de nabije omgeving, ten noorden van de Zijde hebben de straten ook al namen die een relatie hebben met de boomkwekerij: Zinkeling, Maatschouw, Babsloot, Draaistok en Enterij. Voor de nieuwe woonwijk is in hetzelfde thema gezocht naar straatnamen. In het Boomkwekerswoordenboek ‘Hanggaiten en vuilrapertjes’ van Rob Tempelaars,  zijn vele typische Boskoopse termen bijeen gebracht. Dit woordenboek is de inspiratie geweest om de straatnamen vast te stellen voor deze nieuwe wijk.

De nieuwe bewoners wonen straks aan de Nommerhout, Griffel, Moerhoek of Kardieler.
Kardieler – een tenen mandje dat gebruikt werd bij het onkruid wieden, ‘kardielen’. Door de open structuur valt de aarde tijdens het werken uit het mandje.
Griffel – het knopdragend deel van een plant dat op een onderstam wordt geënt.
Moerhoek – een stuk grond waar de moederplanten staan. De moederplanten vormen de basis van de ontwikkeling van nieuwe soorten, ‘cultivars’.
Nommerhout – een houten lat met nummer dat bij het bed met planten stond. Het toepassen van een nummer i.p.v. de naam van de plant werd gedaan uit concurrentie overwegingen. Een andere kweker kon op deze manier niet meteen zien welke specifieke soort er gekweekt werd.

Straatnamen zorgen er voor in combinatie met een huisnummer en een plaatsnaam dat ieder adres uniek is. Vindbaar door de hulpdiensten en de postbezorger. Daarnaast kunnen straatnamen een bijdrage leveren aan de identiteit en herkenbaarheid van de plek en geeft een idee van het tijdsbeeld waarin de straten zijn ontstaan. 

Foto: een impressie van Florissant wonen in Boskoop (AM)



Reacties