arrow_back

Nieuwe WOZ-waarde binnenkort op de mat!


In deze tijd van het jaar dwarrelt de WOZ-beschikking weer op de mat, gebaseerd op de opnieuw gestegen huizenprijzen in Alphen aan den Rijn. In de praktijk merkt Drieman Garantiemakelaars dat mensen daar vaak vragen over hebben. De vraag die vaak gesteld wordt is onder andere waar de WOZ op gebaseerd is, en wat zegt dit over de marktwaarde van de woning?

De WOZ waarde van uw woning

WOZ staat voor Waarde Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is een grondslag voor onder andere gemeentelijke belastingheffing, inkomstenbelasting en waterschapsheffingen. De gemeente stelt jaarlijks een indicatie vast van wat de WOZ-waarde van uw woning is. Dit doet de gemeente op basis van onder meer ligging en oppervlaktegegevens. Aan de hand van deze gegevens kan de gemeente uitrekenen hoeveel belasting u moet betalen. De WOZ-waarde geeft vaak geen realistisch beeld van wat een woning precies waard is, want er kunnen grote verschillen zitten tussen deze waarde en de marktwaarde. Dit komt omdat de waarde die de gemeente berekent een jaar achterloopt. Met andere woorden: dit jaar wordt u afgerekend op wat uw huis waard was op 1 januari 2019. Hier is de prijsstijging in 2019 nog niet in verwerkt. Daarnaast wordt er bij het bepalen van deze waarde ook geen rekening gehouden met de staat van de woning.

De marktwaarde van uw woning

De marktwaarde van een woning wordt bepaald door makelaars en taxateurs. Bij deze waardebepaling is de belangrijkste factor de ligging van de woning. Ligt het huis in een mooie wijk, staat het aan een doorgaande weg, zijn er juridische beperkingen bij het gebruik en wat staat er eigenlijk in het bestemmingsplan? Daarnaast is ook de plek waar het huis staat van groot belang. Zo zijn bijvoorbeeld huizen in of direct nabij het centrum of in zeer geliefde woonwijken vaak meer waard omdat er sprake is van ‘liefhebberswaarde’: de waarde gaat omhoog omdat er veel potentiële kopers zijn die het huis graag willen hebben.

In tegenstelling tot het bepalen van de WOZ-waarde wordt bij het bepalen van de marktwaarde wel rekening gehouden met de staat van de woning. Is er bijvoorbeeld veel achterstallig onderhoud of zit er juist een nieuwe keuken en/of badkamer in? Ook het functioneren van een Vereniging van Eigenaren kan van invloed zijn op de waarde net als de duurzaamheid van een huis. Al deze factoren samen bepalen de marktwaarde van een woning. Vaak wordt er ook gekeken naar vergelijkbare woningen in de buurt.

Doe een gratis waardecheck en ontdek uw voordeel en mogelijkheden!

“Wij merken dat mensen vaak verrast zijn over de marktwaarde van hun woning. Door de opgebouwde overwaarde zijn mensen vaak toch ineens in staat om bijvoorbeeld die felbegeerde woning te kopen of hun rente te verlagen en tegen lagere maandlasten te kunnen wonen”, aldus Gerben Hak, makelaar bij Drieman Garantiemakelaars.

Bent u benieuwd naar de marktwaarde van uw woning? Dan kunt u bij Drieman Garantiemakelaars een gratis waardecheck doen. Deze waardecheck geeft een indicatie van de potentiële marktwaarde. Ook kan een van de makelaars gratis en vrijblijvend langskomen om de woningwaarde te bepalen. Wilt u de exacte waarde van uw woning weten en dit ook zwart op wit hebben? Dan kunt u het beste een taxatie laten uitvoeren.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over de WOZ, klik dan hier of loop gerust eens bij Drieman Garantiemakelaars binnen. Ook zaterdag zijn zij open van 10:00 tot 16:00 uur. Zij ontvangen u graag op het kantoor voor meer informatie onder het genot van een kopje koffie of thee. U bent van harte welkom aan de Anne Frankkade 25 of neem contact met Drieman Garantiemakelaars op via 0172 – 47 33 51, alphen@drieman.nl.

logo drieman.png



Reacties

Locatie