arrow_back

Nog steeds geen afspraken met Golfcourse Zeegersloot


Inmiddels is het een oud dossier: de Alphense golfbaan die geen financiële stukken overlegd en die geen actuele afspraken met de gemeente wil maken. Gemeente Alphen aan den Rijn is eigenaar van de grond en de stichting hoort huur te betalen voor de openbare Heuvelbaan, Parkbaan en het oefenterrein. Henk Goes (PvdA) zet hier vraagtekens bij.

De tussen gemeente Alphen aan den Rijn en Stichting Openbare Golfcourse Zeegersloot gemaakte afspraken uit 1986 stonden tot 31 december 2020 vast. Nu deze termijn is verlopen heeft raadslid Henk Goes (PvdA) donderdag 22 april vragen gesteld over hoe nu verder. "De huurovereenkomst is afgelopen, dus vraag ik me af hoe het met de nieuwe is? Bovendien ontbreken er jaarrekeningen."

Huurovereenkomst uit 1986

In de huurovereenkomst die in 1986 is gesloten en op 31 december 2020 afliep, is een getrapt systeem vastgelegd. De stichting is gesprekspartner van de gemeente, de vereniging verzorgt de exploitatie voor de stichting. "Als we nu aan het begin van het traject zouden staan, zouden we andere kaders stellen. We hadden dan een andere overeenkomst gesloten", zei toenmalig wethouder Michel du Chatinier in 2013.

1,5 miljoen euro

In principe moet de Stichting Openbare Golfcourse Zeegersloot winst afdragen aan de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat is nooit gebeurd want die was er niet. Alle commerciële activiteiten zijn echter ondergebracht in de Vereniging Golfclub Zeegersloot. Het lijkt erop, zo concludeerde de gemeenteraad in 2013, dat de Stichting een kunstmatig lage huur heeft gevraagd aan de Vereniging. Er was toen sprake van een verschil van mening van circa 1,5 miljoen euro.

Onduidelijke geldstroom

BDO heeft eveneens in 2013 op verzoek van de gemeenteraad de beschikbare stukken onderzocht. De uitkomst: er is per saldo geen positief resultaat en er is onvoldoende zicht op de afspraken. Maar het beheer van het gebied is uitstekend. Al met al is het tamelijk onduidelijk hoe de interne geldstroom van de golfclub is, aldus BDO.

Raadsbesluit 2013

In 2013 lag er ook een motie van SP, Nieuw Elan, RGL en GroenLinks om de gang van zaken op het golfterrein te onderzoeken. Het zou namelijk zo maar kunnen dat de gemeente fors heeft betaald voor onderhoud dat door de golfclub had moeten worden gefinancierd.

De raad heeft toen unaniem besloten dat stichting en vereniging zorgen voor een transparante boekhouding. Er moet een meerjarig kader komen voor beheer en onderhoud van het gebied waarin de golfbanen liggen. Er moet een duidelijke verdeelsleutel komen voor de opbrengsten van de gesloten (Griendbaan) en van de openbare banen (Heuvelbaan en Parkbaan). Zowel gemeente als golfbaan moeten zorgen dat aan de afspraken wordt voldaan.

Nieuwe vragen

Goes wil nu weten wat er eigenlijk met dat besluit uit 2013 is gebeurd, hoe het zit met een eventuele nieuwe huurovereenkomst en waarom er geen goede financiële verantwoording is. Het raadslid heeft vrijdag 23 april nieuwe artikel 42 vragen ingediend:

  • Wat gaat het college ondernemen om die patstelling te doorbreken en het gemeentelijke belang ordentelijk te behartigen?
  • Zegt het college de huur op en wordt er een aanbesteding in gang gezet?

Op verzoek van wethouder Gert-Jan Schotanus, op donderdag, heeft Goes nieuwe vragen ingezonden, deze keer naar wethouder Gerard van As. "Dat zijn wel nieuwe artikel 42 vragen", zegt Goes. "Want ik wil nu echt weten hoe het zit. De grond is van de gemeente en er moet gewoon huur worden betaald."



Reacties