arrow_back

Onderzoek naar sloop gemeentehuis Alphen


Donderdagavond 10 december heeft de gemeenteraad met grote meerderheid een motie aangenomen om beeldbepalende gebouwen in het centrum van Alphen te slopen.

Er komt een onderzoek of het afbreken van theater Castellum financieel haalbaar is. Er zou dan een nieuw theater met sportzalen ernaast op een industriegebied moeten worden gebouwd. Tijdens de vergadering werd de motie nog uitgebreid.

Sloop gemeentehuis

De gemeenteraad adviseert ook om het gemeentehuis te slopen en er woningen voor in de plaats te bouwen. "Er staan genoeg bedrijfshallen leeg, die we kunnen gebruiken", zo motiveerde de woordvoerder van Nieuwe Elan deze uitbreiding. "En of je als ambtenaar nou slaapt in het centrum of op een bedrijventerrein, het is er even donker. Waarom zou een gemeentehuis wél en een theater géén centrumfunctie hebben?"

Bouwplannen Visserpark

Een motie om ook het Bospark vol te bouwen haalde het net niet. Wel was de meerderheid voor het bouwen van een woontoren van 60 meter hoog op het burgemeester Visserpark. Het moeten appartementen in de sociale huursector worden. 

"Het kan niet zo zijn, dat deze prachtige omgeving alleen voor de rijken is", aldus de fractieleider van de PvdA. Op een opmerking van de VVD, waarin gesteld werd dat zo’n hoge toren bij de huidige bewoners, zonlicht weghaalt, was het antwoord:  "Die mensen kunnen zich zonder enig probleem een zonnebank veroorloven, iets wat veel anderen niet vergund is". 

Gratis zonnebank voor iedere inwoner 

Een voorstel van Ank de Groot om alle inwoners via de voedselbank een gratis apparaat  te verstrekken haalde het niet. Vooral Groen Links was fel tegen: "weet u wel hoeveel stroom dat kost. Straks moeten we nog kolencentrales speciaal voor dit doel gaan bouwen en halen we Kyoto helemaal niet". Wil Verschuur voegde nog toe dat een groot deel van de minima van huis uit toch al licht getint is en helemaal geen zonnebank nodig heeft.  

Boskoop international

Het CDA wilde de rest van de raad nog in overweging te geven om het gemeentehuis naar Boskoop te verplaatsen. "Die plaats is veel internationaler dan Alphen zelf. In Boskoop vindt  je mensen uit allerlei landen van de wereld. Zelfs uit Polen en Roemenië komen ze daar naar toe".  De ChristenUnie stelde nog voor om misschien een groot deel van Boskoop zelf af te breken en te verhuizen naar Oost-Europa. 

Bibliotheek

D66 reageerde woedend toen de SP opperde om het nieuwe bibliotheekgebouw dan ook maar gelijk een andere bestemming te geven en de boeken te verhuizen naar het buurthuis in Zwammerdam. "Daar is een schrijnend gebrek aan cultuur". 

Borrel na afloop

Na de raadsvergadering was er nog een gezellige borrel met bittergarnituur, waarbij overigens in het begin gepaste afstand werd gehouden. Reacties