arrow_back

Ontwikkelingen in Zegerslootgebied in Park Zegersloot


De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn ontvangt binnenkort een evaluatie van de ontwikkelingen in Park Zegersloot. De vragen die hierbij horen, zijn of de plannen uit 2015 zijn gerealiseerd en hoe nu verder met het recreatiepark. Er zijn namelijk plannen om een deel op te offeren voor woningbouw.

De druk vanuit de woningnood maakte dat de gemeenteraad eerder besloot om te onderzoeken of het parkeerterrein van voetbalclub ARC bebouwd kan worden met enige honderden woningen. Hoewel de locatie aan de rand van het Zegerslootgebied ligt, hoort het er wel degelijk bij. Woningbouw kan de ambities om het gebied voor recreatie in te zetten onder druk zetten.

Bij de recreatie in het gebied horen onder meer sport, wandelen, skaten, zwemmen, evenementen, horeca, kinderboerderijen en natuur. Deze aandachtsgebieden zijn niet altijd gemakkelijk op elkaar aan te sluiten. Ook niet omdat in de noordwestelijke hoek van de Zegerplas woningen staan. De bewoners hiervan verzetten zich tegen het evenemententerrein op de dagcamping, omdat zij last hebben van geluid en parkeren van bezoekers.

Desondanks is tussen 2015 en 2020 veel bereikt. Zo is de uitstraling van Park Zegersloot netter en eenduidiger geworden. Ook is het park schoner en meer uitnodigend. Verder is er meer reuring in het park: er is een onderwaterpark beheert door de duikvereniging, er zijn kleinschalige festiviteiten, er zijn voorzieningen voor jongeren en er wordt meer samengewerkt door gebruikers.

Ambities
De ambities die niet zijn verwezenlijkt zijn er twee: de bestaande sportzone heeft minder aansluiting en de versterking tussen land en water komt niet goed uit de verf. Verder is het de bedoeling dat in de toekomst meer aandacht komt voor financiering van het park en voor gebiedsgericht werken. Bij financiering wordt gedacht aan betaald parkeren en tarieven voor commercieel gebruik van het evenemententerrein.

Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om de evaluatie van Park Zegersloot vast te stellen.



Reacties