arrow_back

Over uitstekende voetpaden en kapotte bewapening in Julianabrug


Boven de Hooftstraat wordt de Alphense Koningin Julianaburg volgend jaar gerepareerd. Aan noordkant, waar de sportschool zit, is er schade tussen het voetpad en het fietspad. Deze onzichtbare schade zit in de bewapening van het beton.

De schade aan de Julianabrug is ontdekt in juli van dit jaar tijdens wegwerkzaamheden. Er is direct besloten om de brug uit voorzorg af te sluiten. Dit omdat niet duidelijk was of de schade tot instorten van een deel van de brug zou kunnen leiden. Al snel werd duidelijk dat bij zware belasting het voetpad af zou kunnen breken. Daarom is de brug ter plekke gestut.

Uit het onderzoek van Royal Haskoning blijkt dat de schade zit tussen het fietspad en het voetpad. De constructie is zodanig dat het fietspad op het wegvlak ligt dat ook wordt gebruikt door auto’s. Dit is in principe de complete aanrijdbaan die op pijlers staat. Naast dit ‘echte’ brugdeel is een uitkraging aangebracht, zoals ook een balkon een uitdraging is bij een flatwoning.

De schade zit precies op de aansluiting van het uitkragende voetpad en het fietspad dat qua constructie bij het wegdek hoort. De schade aan het brugdeel bestaat uit beschadigde en ontbrekende bewapening in het beton. Hierdoor is de constructie van gewapend beton ernstig verzwakt. Waarschijnlijk, zo blijkt uit het onderzoek, is dit gebeurt tijdens eerdere onderhoudswerkzaamheden.

Het gevaar is dat het voetpad afbreekt als dit zwaar wordt belast. Dit zou kunnen gebeuren als een grote auto, bus of vrachtwagen van de weg afschiet en op het voetpad terechtkomt of hier parkeert. Daarom zijn afscheidingen aangebracht tussen het wegvlak voor auto’s en het fietspad. Deze afscheidingen blijven in een of andere vorm bestaan.
De kwetsbaarheid van de uitkraging aan de noordkant van de brug komt vooral door de breedte. Aan deze kant steekt het voetpad 2.40 cm uit en aan de zuidkant maar 0.75 cm.

Tegelijkertijd met de reparatie aan de aansluiting tussen brugdeel en uitkraging wordt ook de scheur boven de sportschool gerepareerd. De totale kosten bedragen tussen 1,5 en 1,8 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2022 besluit de gemeenteraad over de reparatie.Reacties