arrow_back

Parkeerdruk centrumgebied Alphen-Stad moet omlaag


De parkeerdruk in het Alphense stadshart is te hoog. Er is echter geen ruimte om meer parkeerplaatsen aan te leggen. Daarom kunnen bewoners 's avonds vaak geen parkeerplaats vinden en ontstaat er een probleem bij het afgeven van vergunningen voor woningbouw.

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn moet binnenkort in discussie over parkeren in het stadshart. Hiervoor is een discussienota voorbereid. Het gaat echter niet alleen om het stadshart zelf, maar om het hele centrumgebied waar betaald parkeren geldt. Het centrumgebied wordt begrensd door Oranje Nassausingel, Willem de Zwijgerlaan, Prins Bernhardlaan, Laan der Continenten, Stationsgebied, Hazeveld, Raadhuisstraat en Jongkindt Coninkstraat. Hier is de parkeerdruk vooral in de avonduren te hoog.

Het Alphense stadshart ontwikkelt zich naar een gezellig en levendig gebied. Dat wordt bereikt door een goed winkelbestand, voldoende horeca en veel inwoners boven de winkels en bij het winkelgebied. Er worden veel plannen, vaak kleinschalig, gelanceerd om een aantal woningen op winkels te realiseren en om lege winkelruimten in de randgebieden te veranderen in woningen. Hier hoort per woning een parkeernorm bij. Omdat er geen lege ruimte meer is, kan dat alleen als er binnen het plan geparkeerd kan worden. Daardoor vallen in principe alle andere plannen buiten de boot.

Er zijn verschillende oplossingsrichtingen. Voorbeelden zijn: alle vergunningen intrekken zodat bewoners een parkeerabonnement in een parkeergarage afnemen; slechts één vergunning per woning aanbieden; een tweede vergunning extreem duur maken; geen nieuwe woningen toestaan; alles laten zoals het is. Al deze oplossingen zijn op zichzelf ongewenst.
Het is de bedoeling dat Alphen-Stad een gezonde, duurzame en aantrekkelijke binnenstad heeft. Om meer woningen in het stadshart te kunnen toestaan en ook iets te kunnen doen aan de huidige parkeerdruk is aanpassing van het parkeerbeleid noodzakelijk. Hierover wil het college van burgemeester en wethouders na de zomer met de gemeenteraad in gesprek.



Reacties