arrow_back

PAS ook probleem voor bouwvergunningen in Alphen aan den Rijn


De nonchalante omgang met het regelgeving rond het milieu breekt heel bouwend Nederland op. Ook in Alphen aan den Rijn zijn bouwprojecten onzeker geworden. De gemeente wacht vooralsnog het officiële advies van de Commissie Remkes af.

Er zijn momenteel in heel Nederland ongeveer 18.000 bouwprojecten die stil liggen. Dat zegt wethouder Gerard van As. Deze projecten hebben nog geen definitieve omgevingsvergunning gekregen. "Als we niet meer mogen bouwen, is dat een ramp. Er moet goed worden gekeken naar een oplossing. Ik weet wel dat in België en Duitsland de regelgeving anders is dan hier. En zij hebben toch ook te maken met EU-regels."

Woensdagavond 25 september zal de Commissie Remkes haar rapport officieel presenteren. Van As wil vervolgens de reactie van het Kabinet en van de Tweede Kamer horen voordat hij zich over lokale maatregelen gaat buigen. "Ik verwacht dat het kabinet met een noodmaatregel komt om te voorkomen dat de hele Nederlandse bouwwereld stilligt."

Programma Aanpak Stikstof
Het Programma Aanpak Stikstof bevat regelgeving over hoe om te gaan met de gevolgen van het 'stikstofprobleem'. Bij activiteiten waarbij stikstof ongewenste verbindingen aan kan gaan, moet dat worden gecompenseerd. Het gaat vooral om de uitstoot bij wegvervoer, wegenbouw, nieuwbouw en veehouderijen.
De meeste Nederlandse gemeenten verwijzen bij vergunningen naar de PAS-regeling. Het komt erop neer dat er daardoor wordt verwezen naar een ‘in de toekomst compenseren’. De Raad van State heeft in mei besloten dat dat niet meer mag.
Een commissie onder leiding van Johan Remkes heeft zich deze zomer over een oplossingsrichting gebogen. Die lijkt te liggen in de halvering van de Nederlandse veestapel en het verlagen van de maximumsnelheid op alle snelwegen.



Reacties