arrow_back

PI Alphen bestaat 25 jaar: “Voor PI Alphen zie ik een mooie toekomst”


Op 23 april 1996 opende aan de Maatschapslaan in Alphen gevangenis ‘De Geniepoort’. Sindsdien heeft de PI, waar in 2007 het gebouw aan de Eikenlaan bij kwam, vele veranderingen doorgemaakt en doelgroepen gehuisvest. Vandaag viert PI Alphen haar 25-jarig bestaan. 

De bouw van de nieuwe gevangenis De Geniepoort in 1995 stond niet op zichzelf. Er werden in die tijd vijf nieuwe gevangenissen gebouwd omdat in Nederland begin jaren ’90 behoefte was aan uitbreiding van de celcapaciteit.  De naam ‘Geniepoort’ werd destijds gekozen door de inwoners van Alphen aan den Rijn aan de hand van een prijsvraag. Op de plek waar de PI werd gebouwd was namelijk voorheen de Genie van het leger gevestigd. De toevoeging van het woord ‘poort’ verwees naar het ‘nieuwe leven’ nadat je in de gevangenis hebt gezeten.

Tekst loopt door onder de foto

PI Alphen Geniepoort 2.jpg
De Geniepoort. Foto: PI Alphen

Tijdlijn

1995: bouw van De Geniepoort.
1996, 23 april: opening De Geniepoort als Huis van Bewaring en unit voor vreemdelingen. Drie jaar later maakte deze unit plaats voor de gevangenis.
1996, 6 mei: de eerste gedetineerde arriveert.
2001: De Geniepoort fuseert met PI Haarlem tot ‘PI Midden-Holland.’
2006: bouw van een detentiecentrum aan de Eikenlaan.
2007: De Geniepoort komt weer los van PI Haarlem en wordt PI Alphen aan den Rijn.  
2007: oplevering van detentiecentrum Alphen aan den Rijn voor de huisvesting van vreemdelingen.
2009-2012: grote renovatie aan de Eikenlaan en heropening in 2012.
2015: samenvoeging van beide gebouwen tot één PI Alphen aan den Rijn.
2015: opening van tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen aan de Eikenlaan door het COA.
2015-2017: plaatsing van arrestanten aan de Eikenlaan.
2017: opening van een Huis van Bewaring aan de Eikenlaan door de sluiting van de gevangenis in Zoetermeer.

De in december 2018 aangetreden vestigingsdirecteur Cees Niessen: “Dit jubileum is een mooi moment om stil te staan bij de turbulente geschiedenis van PI Alphen aan de Rijn. Wat in al die jaren niet is veranderd, is dat wij als organisatie blijven zoeken naar de balans tussen veiligheid, doelmatigheid en een menswaardige en zinvolle detentie. Voor PI Alphen zie ik een mooie toekomst met veel interessante ontwikkelingen. Ik ben trots hier deel van uit te maken.”

Tekst loopt door onder de foto

PI Alphen Eikenlaan bouw 2.JPG
Grote renovatie aan de Eikenlaan. Foto: PI Alphen.

PI Alphen vandaag de dag

De PI Alphen bestaat uit twee gebouwen: één aan de Maatschapslaan en één aan de Eikenlaan. In de PI zit een gevangenis voor gedetineerden die een straf opgelegd hebben gekregen van de rechter. Daarnaast is er een Huis van Bewaring (HvB) voor gedetineerden die nog in afwachting zijn van hun straf. Er zijn afdelingen voor arrestanten, er is een afdeling Extra Zorg Voorziening (EZV) voor gedetineerden die extra zorg nodig hebben, een Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) voor veelplegers en een Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA) voor gedetineerden die in de laatste fase van hun detentie gecontroleerd werken aan een succesvolle terugkeer in de maatschappij.

In de PI werken ruim 800 medewerkers. Samen zorgen zij voor uitvoering van de opgelegde straffen en de dagelijkse verzorging van gedetineerden. Maar hun belangrijkste taak is om de gedetineerden al tijdens hun detentieperiode zo goed mogelijk voor te bereiden op een succesvolle terugkeer in de maatschappij.



Reacties

Locatie