arrow_back

Plan van aanpak voor multiculturele Edelstenenbuurt


De Edelstenenbuurt rond de hoogbouw Briljantstraat en Diamantstraat wordt geplaagd door terugkerende incidenten, ondanks veel positieve zaken. Met een Plan van Aanpak wil gemeente Alphen aan den Rijn het tij ten goede keren.

Ondanks mooie initiatieven als het opknappen van de speelplekken, het plaatsen van een hangplek en veel vrijwilligers die aan het buurtgevoel werken, is de Edelstenenbuurt rond de hoogbouw een kwetsbare buurt. Niet in het minst omdat hier veel mensen bij elkaar wonen die in het hokje ‘zwak economisch en zwak sociaal’ vallen. In gewoon Nederlands: er wonen veel arme mensen, mensen met een lage opleiding, mensen die de taal niet goed spreken, jongeren met schooluitval en mensen met een moeilijk heden of verleden.

Naar voorbeeld van een pilot in de Boskoopse Snijdelwijk wordt het komende jaar ingezet op een aantal zaken: preventie, leefbaarheid, veiligheid en voorzieningen. De gemeente werkt hiervoor samen met Woonforte, politie, sociale partners in het gebied, vrijwilligersorganisaties en inwoners.

Concreet wordt ingezet op:

  • jongerenwerk
  • sociaal makelaar
  • traject Community Building
  • grofvuilinzameling
  • activiteiten in het kader van veiligheid
  • herontwikkeling wijkcentrum Briljantstraat

Het gaat om een gebiedsgerichte aanpak waarbij inwoners meer zeggenschap krijgen en eigenaarschap tonen: gebiedsregie door en voor inwoners.

Het plan is overigens om dit op termijn uit te rollen in heel Alphen-Noord.



Reacties