arrow_back

PostNL zet hoog in op duurzaamheid bij realiseren nieuw regionaal distributiecentrum


Onlangs heeft de gemeente een bouwkavel op bedrijventerrein Steekerpoort I verkocht aan PostNL. Er komt een sorteercentrum van 8.000 vierkante meter. En PostNL zet daarbij hoog in op duurzaamheid.

Op het bedrijventerrein Steekterpoort I wordt de komende jaren ingezet op een flinke ontwikkeling. “De aanwezigheid van de overslaghaven Alpherium, gekoppeld aan een uitgebreide infrastructuur en grote kavels bieden kans om de bedrijvigheid en werkgelegenheid in dit gebied flink uit te breiden”, aldus de gemeente. Op de kavel die is verkocht aan PostNL wordt een sorteercentrum gerealiseerd. Hiermee wil het postbedrijf hun pakkettennetwerk uitbreiden.

Duurzaamheid

PostNL zet hoog in op duurzaamheid. Het distributiecentrum wordt namelijk gebouwd conform BREEAM-NL ‘excellent’. BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving en ‘excellent’ is één van de hoogste keurmerken. Om hieraan te voldoen wordt het project beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling.

Het gebouw wordt dan ook onder meer voorzien van zonnepanelen, warmteterugwinning, led verlichting en elektrische verwarming (gasloos). PostNL bouwt ook een laadplein voor elektrische bestelauto’s en wil in de toekomst emissievrij bezorgen in het centrum van Alphen aan den Rijn.

Bezwaren van bewoners

Duurzaam of niet, omwonenden staan niet te springen om de komst van het sorteercentrum. Zij vrezen namelijk dat luchtverontreiniging en herrie van de voertuigen die dagelijks af en aan rijden, het leefklimaat zal aantasten. De bewonersvereniging heeft hun bezwaren op een eerder moment ook al kenbaar gemaakt aan de gemeente.Reacties