arrow_back

Primeur voor Alphense gevangenis: gedetineerden fietsen voortaan op In-Made Bakfiets


De penitentiaire inrichting (PI) in Alphen heeft een primeur te pakken. Zij mogen de eerste In-Made Bakfietsen voor het gevangeniswezen in gebruik nemen, welke door gedetineerden van de Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA) gebruikt zullen worden voor woon-werk verkeer.

Uit ‘handen’ van Martijn Baar, hoofd arbeid Justitieel Complex Zaanstad, ontving vestigingsdirecteur Cees Niessen van PI Alphen de eerste ‘Bakfiets’ voor gebruik bij de Alphense gevangenis. Deze In-Made Bakfietsen zijn geen bakfietsen, zoals je zou verwachten. Toch doet de fiets zijn naam eer aan. Het verhaal achter de fietsen is namelijk bijzonder: de fietsen zijn gemaakt door gedetineerden van In-Made Zaanstad. Vandaar de naam Bakfiets.

Het ontwerp van de fiets doet denken aan de bekende geel-blauwe OV-fietsen, maar dan met een meer sobere kleur. De fietsen worden gemaakt door gedetineerden die via In-Made, het werkbedrijf van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), het vak van fietsenmaker leren. De onderdelen worden aangeleverd, maar de gedetineerden zetten de fietsen zelf in elkaar.

Beperkt Beveiligde Afdeling

De gedetineerden van de Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA) in Alphen gaan de Bakfietsen gebruiken voor woon-werk verkeer. Op deze afdeling worden gedetineerden geplaatst die in aanmerking komen voor re-integratieverlof voor het verrichten van arbeid ‘buiten de muren’. Hiervoor komen gedetineerden niet zomaar in aanmerkingen. Zo dienen zij zich de houden aan ‘groene gedragsregels’ en actief deel te nemen aan de arbeid in de PI. Daarnaast wordt er gekeken naar hun gedrag in de gevangenis, of er risico’s zijn bij het verlaten van de gevangenis en naar de belangen van slachtoffers.

Eerder werd al een grote serie In-Made Bakfietsen geleverd aan FMHaaglanden, wat onderdeel uitmaakt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daar worden de Bakfietsen gebruikt door ambtenaren van verschillende ministeries in Den Haag.



Reacties