arrow_back

Proef met grofvuilvakken bij hoogbouwlocaties moet illegale dumpingen tegengaan


Op diverse locaties in Alphen wordt regelmatig illegaal grof afval gedumpt. Om dit tegen te gaan wil de gemeente op de zogenaamde ‘hotspotlocaties’ een pilot starten om vakken voor grofvuil te creëren. De proef zal worden uitgevoerd nabij de entrees van flats in de Edelstenenbuurt.

De pilot van de gemeente in 2020 om twee keer per jaar gratis grofvuil aan huis te laten ophalen, bleek niet succesvol en is daarom niet voortgezet. Het aan de weg gezette grofvuil trok te veel dumpingen aan. Daarom was gratis voor de inwoners een kostbare zaak voor de gemeente. Vooral bij hoogbouwlocaties gaat het mis. Daar wordt vaak het grofvuil naast ondergrondse containers geplaatst. Dit levert veel problemen op ten aanzien van inzameling, zwerfafval en de algemene beleving van de buurt.

Daarom moet er iets anders worden bedacht en wordt er gezocht naar maatwerk oplossingen voor de inzameling van grof afval. Het college wil daarom een zes maanden durende proef starten waarin vakken voor grofvuil worden gemaakt nabij de entrees van flats in de Edelstenenbuurt. Hiermee geeft het college van burgemeester en wethouders gehoor aan de motie over Grof Afval van GroenLinks en Nieuw Elan.

‘Tentoonstellen’ van grofvuil

Het grofvuilvak zal aangegeven worden met gele belijning op het trottoir, met daarbij een bord waarop de dag en tijd wordt vermeld dat het grofvuil in het vak mag worden geplaatst. Het grofvuil wordt periodiek op een vaste dag opgehaald uit het vak, net als bijvoorbeeld het PMD en GFT afval. Hiermee hoopt de gemeente bewoners een handelingsperspectief te bieden.

En wat gebeurt er als het grofvuil niet in de daarvoor bestemde vakken wordt gelegd en dus illegaal wordt gedumpt? Dan wordt dit afval voor een korte periode ‘tentoongesteld’ aan de buurt op een omheind stuk openbare grond, waarbij met spandoeken duidelijk wordt gemaakt waar dit afval vandaan komt. Er wordt gedacht aan een ‘tentoonstelling’ van een week per straat. Dit moet bewustwording creëren bij de bewoners, want lang niet alle bewoners zijn zich ervan bewust wat voor problemen het illegaal dumpen van grofvuil met zich meebrengt.

Na zes maanden worden de ervaringen met alle partijen, waaronder de flatbewoners, geëvalueerd. Intern worden de data en kosten op een rij gezet, waarna kan worden besloten of de proef verder wordt uitgerold over de hele gemeente, of wordt gestopt.

De gemeenteraad moet instemmen met dit voorstel. 



Reacties