arrow_back

Raad meldt lekken van vertrouwelijke informatie bij politie


De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is het helemaal zat dat er vertrouwelijke informatie naar de media wordt gelekt. SGP, CDA, Nieuw Elan, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en DWB hebben daarom een voorstel ingediend om een melding te doen bij de politie.

Op donderdagavond 30 januari werd een motie van afkeuring ingediend in verband met het lekken van vertrouwelijke informatie. Dit gebeurde tijdens de behandeling van het instellen van de Raadswerkgroep Gedragscode. SGP, CDA, Nieuw Elan, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en DWB hebben de motie ingediend en daarmee was er ook meteen een raadsmeerderheid voor dit voorstel.

Even liepen de gemoederen behoorlijk op bij de bespreking van de motie van afkeuring. De VVD had grote moeite met de motie omdat deze gaat over wantrouwen tegenover de gemeenteraad zelf. "We moeten nu stoppen met touwtrekken en moddergooien", riep Anouk Noordermeer op. De PvdA steunt de gedachte achter de motie wel, maar wilde liever een behandeling in de nieuwe Raadswerkgroep Gedragscode.

De voorstemmers zijn het eens met de VVD; touwtrekken en moddergooien moet inderdaad stoppen. Zij kiezen er daarom juist wel voor om melding te doen bij de politie. Lekken van vertrouwelijke informatie is strafbaar. In de afgelopen maanden is uit de berichtgeving gebleken dat er sterke aanwijzingen zijn dat vertrouwelijke informatie naar de pers is gelekt. "Wat vertrouwelijk is, moet ook vertrouwelijk blijven", aldus René Driesen (GroenLinks).

Ontkenning
Ank de Groot (RGL) ontkende meteen in alle toonaarden dat zij naar de media heeft gelekt. "Ik zie graag een onderzoek", aldus De Groot. "Wij hebben niet gelekt."
SP, RGL en Beter Alphen was niet gevraagd om de motie mede te ondertekenen. "Jullie waren niet aanwezig bij het fractievoorzittersoverleg waarin dit is besproken", legde Hans van Kuijk (SGP) als eerste indiener uit. "Maar elke partij is welkom om zich bij de motie aan te sluiten."

Raadswerkgroep
De Raadswerkgroep Gedragscode zal een nieuwe gedragscode voor de  bestuurders van de gemeente Alphen aan den Rijn voorbereiden. Elke fractie mag één raadslid afvaardigen. Voorzitter wordt Ernst-Jan Straver (PvdA) en vicevoorzitter wordt Jeroen van Gool (CDA). Als de nieuwe gedragscode klaar is wordt deze aan de gemeenteraad aangeboden. Ook is het de bedoeling dat de werkgroep zich bezig gaat houden met alle overige regels en verordeningen over de manier van werken van de gemeenteraad en de raadscommissies.
Alle fracties, behalve SP, RGL en Beter Alphen, zijn voor het instellen van deze werkgroep met deze opdracht.



Reacties