arrow_back

Raad ontevreden over overschrijding kosten dorpshuizen


De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wil niet nog een keer worden geconfronteerd met forse financiële overschrijdingen bij de bouw van nieuwe dorps- en buurthuizen. Als de bouwkosten stijgen, moet er versoberd worden.

Wethouder Kees van Velzen is het eens met de motie van de VVD over het omgaan met stijgende bouwkosten. Het komt erop neer dat aanvullende investeringskredieten voor hele hoge bedragen niet meer mogen voorkomen. Concrete voorbeelden zijn Kaju Putih met bijna 7 ton en MFA Zwammerdam met 1,5 miljoen.

De wethouder zegt dat er verder geen nieuwe grote dorps- of buurthuizen, al dan niet multifunctioneel, hoeven worden gebouwd. Er zijn wel bestaande locaties die verbouwd of opgeknapt moeten worden. Hiervoor is een budget van 5 ton over in de Alphense begroting. De meeste locaties, bijvoorbeeld De Oude Wereld in Kerk en Zanen, zijn op orde.

Als nuancering bij de grote bedragen meldt de wethouder dat het beide zaken uit het verleden betreft die in gang zijn gezet voor de abnormale stijging van de bouwkosten en dat bij zowel bij Kaju Putih als bij Zwammerdam versobering is toegepast. Bovendien wordt MFA Zwammerdam grotendeels betaald door de school (onderwijs) en de brandweerkazerne. Dat zijn andere reserveringen dan voor dorps- en wijkvoorzieningen.



Reacties