arrow_back

René Driesen wordt geen GroenLinks-wethouder


Wethouder Leo Maat, die door gezondheidsproblemen moest aftreden, wordt niet vervangen door gedoodverfd opvolger René Driesen. De fractievoorzitter van GroenLinks in Alphen aan den Rijn laat de eer aan een onverwachte kandidaat.

René Driesen wil nog niets mededelen over de opvolging van Leo Maat, behalve dan dat de gesprekken in een vergevorderd stadium zijn. "Ik vind het niet chic om over mensen te praten als er nog niets definitief vaststaat”, aldus Driesen.

Toen Maat om gezondheidsredenen moest stoppen als wethouder viel de naam van René Driesen al heel snel. De kleurrijke fractievoorzitter is gepokt en gemazeld in de Alphense politiek. "Ik voel me best vereerd met het draagvlak wat ik tegenkwam binnen en buiten de politiek. Zo ben ik meer dan eens op straat aangesproken door mensen die mij aanmoedigden de wethouderstaak op mij te nemen”.

Verantwoording
"Ik heb in eerste instantie ook 'ja' gezegd en ik had er onwijs zin in”, bekent Driesen. "Ik wilde mijn verantwoording nemen om te zorgen voor goede en leuke dingen voor de mensen in onze gemeente. En er zijn zelfs diepgaande gesprekken gevoerd binnen de coalitie en aan de wethouderstafel.”
"Vlak nadat ik voor mezelf het sein op groen had gezet, was er toch een kink in de kabel: mijn eigen gezondheid. Mijn hartproblemen speelden onverwacht op.”
Driesen vindt het daarom niet verantwoord om wethouder te worden in de grote gemeente die Alphen aan den Rijn is. "Ik zou het heel slecht vinden voor GroenLinks als er twee keer een wethouder noodgedwongen moet aftreden.”

Op de agenda
In de portefeuille van GroenLinks zitten onder meer duurzaamheid, milieu en afval. Onderwerpen waarover het laatste woord nog niet is gezegd en die binnenkort op de agenda staan. "Afval is wel een uitdaging. In Alphen aan den Rijn krijg je diftar niet voor elkaar, dus moet er een goed toekomstbestendig alternatief komen. Daar moet onze nieuwe wethouder fors mee aan de slag.”

Vinger aan de pols
Ook een schone taak voor de nieuwe wethouder is cultuur & erfgoed. Hier is een begin mee gemaakt, maar de gemeenteraad verwacht na de zomer een goed in elkaar stekende cultuurvisie. Bovendien is dit nu juist een sector waar veel coronaklappen zijn gevallen. "Gelukkig houden we als GroenLinksfractie altijd de vinger aan de pols. Zeker bij een onderwerp als cultuur waarvan iedereen wel weet dat dit mij na aan het hart ligt.”

Fractievoorzitter
René Driesen zal dus als fractievoorzitter zijn termijn volmaken. Hij denkt ook de nieuwe wethouder te kunnen ondersteunen. Tenslotte is GroenLinks er bij gebaat dat deze een goede start kan maken: "Ik zie links en rechts dat de dames en heren politici aan verkiezingen gaan denken. Alleen al daarom is het een goede zaak als onze nieuwe wethouder goed uit de startblokken komt en zich staande weet te houden in de politieke arena van Alphen aan den Rijn.”



Reacties