arrow_back

Rondleidingen over Zwammerdamschepen weer mogelijk


Je kan je weer aanmelden voor een gratis rondleiding over Romeins Zwammerdam, op dinsdagmiddagen! Dit is de locatie waar het Romeinse vrachtschip, dat in Museumpark Archeon ligt, is gevonden.

In bezoekerscentrum NIGVM PVLLVM op landgoed Hooge Burch in Zwammerdam staat er tussen 14.00 uur en 16.00 uur een gids voor klaar die jou meeneemt voor een Romeinse belevenis. De gids neemt je mee door de vernieuwde Romeinse tentoonstelling in bezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM.

Met onder jouw voeten een Romeins vrachtschip en boven jouw hoofd een verrassing. Daarna volgt er een bezoek aan het voormalige opgravingsterrein van het Romeinse fort Nigrum Pullum, Zwarte Kip! Geheel Coronaproof natuurlijk. Nigrum Pullum (Zwammerdam) ligt aan de ooit zo machtige noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. Eind juli werd de Limes op de Unesco Wereld Erfgoedlijst geplaatst.

Aanmelden is niet nodig, tenzij je met een (grote) groep komt. Bel dan 088 - 967 24 71 (grand café De Haven van Ipse de Bruggen).

Grote opwinding in de jaren ’70

Niet geheel bij toeval vonden in 1972 de heren Goffen en Simmers, medewerkers bij de Bataafse Aannemingsmaatschappij, een oud stuk hout op het land waar nu de gebouwen van Hooge Burch staan. Het was bekend dat er een Romeins fort had gestaan. Ze haalden er een bekende archeoloog bij, professor Haalebos: de rest is geschiedenis. Zes Romeinse schepen groeven archeologen op, in de periode tot juni 1976.

Alphense belangstellenden organiseerden een crowdfunding, koningin Juliana bezocht twee keer de opgraving, ministers en archeologen uit binnen- en buitenland kwamen een kijkje nemen en de BBC maakte een documentaire over de vondsten. De historische wereld stond op zijn kop!

Bezoekerscentrum NIGVM PVLLVM

Het toenmalige opgravingsterrein Hooge Burch is nu een prachtige woon- en werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Op de plek waar de schepen gevonden zijn staat het gezellige grand café De Haven. Binnen is het bezoekerscentrum met de Romeinse tentoonstelling, vol originele vondsten van museale waarde, foto’s en achtergrondinformatie. En het kopje koffie met Limeskoekje na afloop is binnen handbereik!

Tip: bezoek ook de Romeinse Weken in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Van 1 t/m 15 augustus 2021



Reacties