arrow_back

Schoolgebouwen kunnen nog veel duurzamer


De scholen in Alphen aan den Rijn kunnen nog veel snelle en goedkope maatregelen nemen om duurzamer te worden. "Er is nog veel laaghangend fruit", staat in een brief aan de raad. Wethouder Leo Maat onderzoekt ook of zonnepanelen voor alle scholen interessant zijn.

Scholen moeten zelf met initiatieven komen. Dat neem niet weg dat de gemeente ondersteuning biedt. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden op het gebied van energiescans en stimuleren van collectieve inkopen.

Bij vijftien scholen is de pilot ‘energiebesparing op school’ uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er nog veel laaghangend fruit is en dat veel scholen interesse hebben voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook willen de scholen monitoring van de energieverbruiken,  verbeteren van de instellingen van de ketels en het ventilatiesysteem, toepassen van radiatorfolie en vervangen van oude verlichting.

De pilot is zo succesvol dat deze wordt uitgebreid naar alle scholen. Ook krijgen de scholen een aanbod voor monitoring. De Europese aanbesteding van zonnepanelen voor gemeentelijk vastgoed wordt zo opgezet dat ook scholen hier gebruik van kunnen maken.



Reacties