arrow_back

SHJVS ziet graag dat Stolpersteine twee keer per jaar worden opgepoetst


Op dit moment liggen er in de gemeente Alphen aan den Rijn al zes Stolpersteine en in december komen er daar nog eens zes bij. Om de steentjes mooi te houden, zou de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers (SHJVS) graag zien dat de Stolpersteine twee keer per jaar worden opgepoetst.

Stolpersteine zijn kleine betonnen steentjes met een messing bovenlaag die worden gelegd voor de huizen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde of omgekomen burgers gewoond hebben. Op zo’n steentje staat de naam van de bewoner, zijn of haar geboortejaar, het jaar van deportatie en de datum waarop en de plaats waar het slachtoffer vermoord is.

Op dit moment vind je zulke steentjes voor het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn en in Boskoop. Alphen telt 54 slachtoffers van de Jodenvervolging, Aarlanderveen één, Boskoop drie en Zwammerdam vier. Als alle stenen in Alphen en in de kernen voor de vermoorde Joodse medeburgers eenmaal gelegd zijn, wil SHJVS stenen leggen voor álle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Alphen aan den Rijn.

Oppoetsen

Het onderhouden van de Stolpersteine vraagt wel enige aandacht, zo vindt SHJVS. “De Stolpersteine hebben een messing plaatsje waarin de namen zijn gegrafeerd. Nadeel van dit plaatje is dat deze snel verkleurt. Wij zouden daarom graag zien dat de steentjes zo’n twee keer per jaar opgepoetst worden, zodat ze weer hun oorspronkelijke glans krijgen”, aldus secretaris Albert Bremer.

Met het oog op het aantal Stolpersteine die in totaal zullen worden geplaatst in Alphen aan den Rijn, verwacht SHJVS dat er ongeveer 10 mensen nodig zijn om één of meerdere steentjes te ‘adopteren’. “Dan blijven de Stolpersteine opvallen in het plaveisel.” Als je mee wilt draaien in deze ‘schoonmaakploeg’ dan kan je je opgeven via stolpersteine@shjvs.nl.Reacties