arrow_back

Sociale huurwoningen zijn probleem voor Woningcorporaties


Woonforte en Habeko, in de gemeente Alphen aan den Rijn actief als woningcorporaties, zien behoorlijke uitdagingen op zich afkomen. Sociale huurwoningen staan in omvang onder druk en verdwijnen na een tijd van de markt. De financiering van nieuwbouw en verduurzaming worden gehinderd door de verhuurderskorting en de 'markt'.

Voorafgaand aan het bespreken van de Woonvisie door de politieke partijen op donderdag 4 november voerden Monique Brewster en Martin Bogerd het woord. De directeuren van de Alphense woningcorporaties zien grote uitdagingen op het terrein van sociale huurwoningen.

"De belastingdruk en de verhuurdersheffing zijn te groot. Dat werkt verduurzaming van de sociale huurwoningen én nieuwbouw tegen", meldt Brewster. Bovendien is zij van mening dat de agenda te veel wordt bepaald door de markt: de huidige kopers en projectontwikkelaars.

Piepkleine woningen

"We zien dat sociale huurwoningen voor tien jaar sociaal zijn en vervolgens worden verkocht en daarmee van de markt verdwijnen. Een ander probleem is dat de sociale huurwoningen steeds kleiner worden om de opbrengst gelijk te houden." Als voorbeeld noemt Brewster de gemeente Leiden die een minimumvloeroppervlak van 49m2 eist. Daardoor is al het nieuwe aanbod nu 50m2 groot. "Dat is prima voor starters, maar doorstromen kan dan niet."

Afspraken

Bogerd maakt zich zorgen over het aanbod in de dorpen. "De nieuwbouw richt zich ook op instroom van buiten het eigen dorp. Ik zou graag meer afspraken willen zien met projectontwikkelaars. De rol van projectontwikkelaars wordt groter en dat gaat ten koste van de woningen en de leefbaarheid."

Politiek

Verschillende politieke partijen vragen om goede woningen. "Dus niet te klein en minimaal voor 30 jaar beschikbaar voor de doelgroep waarvoor ze zijn gebouwd", verwoordt Siem Bak (CU) het. De wens voor meer sociale huurwoningen wordt door alle partijen gesteund.

Wethouder Gerard van As (wonen) wil graag meer sociale huurwoningen bouwen, maar wijst op een groot probleem: "Wij kunnen alleen zelf bepalen wat we willen bouwen als de grond van ons is. We willen ook graag meer woningen bouwen, maar we zitten vast aan de aantallen die door de Provincie worden vastgesteld."Reacties