arrow_back

Stemmen per post voor ouderen: “Dit is wat mij betreft een blijvertje”


Inwoners van 70 jaar of ouder kunnen deze Tweede Kamerverkiezingen ook per brief stemmen. Rie Ponsen (84) uit de gemeente Alphen aan den Rijn maakt daar gebruik van. “Briefstemmen geeft zekerheid: die envelop plak ik zélf dicht.”

Gezien de huidige situatie rondom corona, heeft de overheid besloten om deze Tweede Kamerverkiezingen briefstemmen in het leven te roepen. Iedereen van 70 jaar of ouder heeft een envelop ontvangen met een stempluspas en een gezondheidscheck. Ze hebben drie opties: hun stem uitbrengen in het stemlokaal, iemand machtigen om voor hen te stemmen, of stemmen per brief.

Eén van de 70+’ers die deze verkiezingen per brief haar stem uitbrengt is de 84-jarige Rie Ponsen. “Briefstemmen geeft zekerheid: die envelop plak ik zélf dicht. Daarom werkt dat voor mij beter dan machtigen. En met briefstemmen hoef ik niet helemaal naar het stembureau om mijn stem uit te brengen. Een paar stappen naar de brievenbus en klaar”, vertelt zij aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor haar heeft dat echter niets met corona te maken, maar juist met haar leeftijd. “Ik vind het lastig om ergens heen te moeten. Zeker in de winter, vanwege de kou en de nattigheid. Daarom is briefstemmen wat mij betreft een blijvertje.”

Mevrouw Ponsen bracht in maart 1959 voor het eerst haar stem uit. Toen had ze net de stemgerechtigde leeftijd van 23 jaar bereikt. Tot 1946 was de stemgerechtigde leeftijd namelijk 25 jaar, daarna 23 jaar en vanaf 1965 was dat 21 jaar. Pas in 1972 ging de stemgerechtigde leeftijd omlaag naar de huidige 18 jaar. “Ik heb sinds 1959 geen verkiezing overgeslagen. Briefstemmen kan mij helpen om het tot het einde toe vol te houden. Het is gelukkig niet ingewikkeld met internet enzo, maar gewoon met papier en enveloppen.”



Reacties