arrow_back

Subsidie voor groene voorzieningen bij woonhuizen


De politieke partijen praten vanavond, donderdag 14 mei, over het geven van subsidie aan bewoners in stad en dorp. Alphen aan den Rijn heeft 6 ton over voor inwoners die tuinen en daken gaan vergroenen en regenwater gaan gebruiken.

De gemeenteraad moet op donderdag 28 mei het besluit nemen om 6 ton ter beschikking te stellen voor een subsidieregeling voor inwoners. De subsidie is bestemd voor bewoners van de stad en van de dorpen.
Het is de bedoeling om hen een helpende hand toe te steken als zij vergroening van huis en tuin doorvoeren. Het gaat dan om het aanleggen van een groen dak, verharding in de tuin vervangen door planten of waterdoorlatende tegels, regenwater opvangen in een ondergrondse opvang of een wadi of in een regenton.

Een doel van alle maatregelen is om de wateropvang van hoosbuien te verbeteren. Het riool kan dit door de klimaatverandering niet aan. De oorzaak is echter niet alleen het klimaat, maar ook de verharding van tuinen. Tuinen met planten en gras vangen het water op voordat het naar het riool stroomt.
Een ander doel is om de stad en de dorpskernen minder heet te maken in de zomermaanden. Groen, bomen en planten, geven verkoeling. Tegels en andere harde materialen houden juist de hitte vast.
Groenere daken en tuinen bevorderen ook de biodiversiteit. Het is beter voor bijen en andere insecten, maar ook voor kleine zoogdieren zoals egels.

UPDATE De politieke partijen stemmen in met het voorstel. In de gemeenteraad van 28 mei is het een hamerstuk.



Reacties