arrow_back

Theater Castellum: verbouwen, slopen of nieuwbouw


De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wil een onderzoek naar hoe en waar een groot theater het beste kan staan. Alphen-Stad hoort een theater te hebben, daar is iedereen het over eens, maar hoe staat ter discussie. Wethouder Erik van Zuylen zorgt dat eind januari het onderzoek klaar is om een afgewogen besluit te kunnen nemen.

De fracties van GroenLinks en D66 willen dat de verbouwing inclusief het brandveilig maken van het huidige Theater Castellum gewoon wordt afgemaakt. Tenslotte is er al veel in het gebouw geïnvesteerd en beide partijen vinden dat een groot theater in het centrum van de stad thuishoort.
"De 3,6 miljoen euro die dat kost, is een hele zure appel", aldus Maurits de Vries (D66). "Maar die moeten we slikken en de werkzaamheden moeten zo snel mogelijk worden hervat." "Slopen is kapitaalvernietiging", aldus René Driesen (GroenLinks). Beide partijen gaan wel akkoord met een onderzoek naar fouten tijdens de bouw van het theater.

Niets doen is geen optie

De optie om 3,6 miljoen euro te besteden aan het afmaken van de verbouwing in combinatie met het brandveilig maken van het gebouw werd door wethouder Erik van Zuylen op 18 november aan de raad voorgelegd.  "We zien weinig alternatieven", aldus de wethouder. "Niets doen is geen optie."
Daar waren de politieke fracties het mee eens, maar zij wilden geen besluit nemen. In een extra raadscommissievergadering op donderdag 3 december toverde André de Jeu (Nieuw Elan) een nieuw voorstel uit de hoge hoed: een onderzoek naar een theater gecombineerd met veel meer functies, onder meer sport, buiten het centrum van de stad bijvoorbeeld op locatie Olymiaweg.

Donderdag 10 december kwam er tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie om zo’n onderzoek te gaan doen. Alle fracties, behalve dus GroenLinks en D66, staan achter deze onderzoeksopdracht. Van Zuylen meldde overigens direct dat hij het onderzoek gaat uitvoeren.

Scenario's

De raad wil een verkennende haalbaarheidsstudie met drie scenario’s die naast elkaar worden gelegd met voor- en nadelen en een financiering:

  • herbouw van het theater, de Rijnstreekhal en sporthal Arena als één complex buiten het centrum inclusief alternatieven voor de locatie Rijnplein
  • herbouw van het theater aan het Rijnplein inclusief woningen en horeca of andere functies in het nieuwe gebouw
  • behoud van het huidige theater, zoals door het college van B&W is voorgesteld

Sloop theater Rijnplein

De eerste twee opties, herbouw elders of op het Rijnplein, houden in dat het huidige theatergebouw gesloopt moet worden. De sloop van het gebouw kost circa 1 miljoen euro aan de sloopkosten zelf plus circa 12 miljoen euro aan boekwaarde, dit is een forse kapitaalvernietiging.

En dus zijn sociale huurwoningen geen optie als deze miljoenen terugverdiend moeten worden met woningbouw. Dat is precies dezelfde reden als waarom een vernieuwd winkelcentrum Aarhof geen woontorens kan krijgen met sociale huurwoningen.

Theaterfunctie

Nieuw Elan kwam met het onderzoek, GroenLinks is tegen en de derde coalitiepartij CDA 'hecht aan de theaterfunctie en wil daarom de juiste beslissing nemen'. Het is overigens niet alleen het CDA dat sowieso de theaterfunctie wil behouden. Dat wil de hele gemeenteraad. De manier waarop, daar zijn de Alphense politici het niet over eens.

De meningen zijn verdeeld over de locatie van de theaterfunctie. Naast GroenLinks en D66 willen ook BeterAlphen en RGL een gebouw in het centrum van Alphen-Stad. De andere partijen willen juist het onderzoek zien om te besluiten wat de beste plek voor het theater is.

Besluit in januari

Wethouder Van Zuylen zorgt nu dat de gemeenteraad in januari een goede vergelijking van de drie scenario's krijgt voorgelegd met de voor- en nadelen van de verschillende opties. Het is de bedoeling dat in een commissievergadering in januari over dit onderzoek wordt gesproken en dat een besluit kan worden genomen in de gemeenteraad van 28 januari.



Reacties