arrow_back

Toch een kleinschalige bevrijdingsrit met militaire voertuigen door Alphen en omgeving


Tijdens de bevrijdingsrit ‘Vrij aan de Rijn’ wordt normaal gesproken ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een feestelijke rondrit gemaakt door alle kernen van Alphen. Dit jaar kon dat niet doorgaan vanwege corona, maar wie goed oplette zag op 5 mei toch een aantal oude legervoertuigen rondrijden.

Het is altijd een feestelijk onderdeel van Bevrijdingsdag, de bevrijdingsrit ‘Vrij aan de Rijn’. Met oude legervoertuigen worden alle acht kernen van onze gemeente bezocht. Alle Oranjecomité's, Oranjeverenigingen en Evenementencommissies uit de kernen van onze gemeente en de scouting van Hazerswoude en Boskoop, slaan hiervoor normaal gesproken de handen ineen om een tocht van zo’n 50 kilometer te maken.

Vorig jaar vond het evenement geen doorgang vanwege de uitbraak van het coronavirus, en ook dit jaar was de organisatie genoodzaakt om de bevrijdingsrit weer een jaar uit te stellen in verband met de coronamaatregelen. Maar dat betekende niet dat er helemaal geen oude legervoertuigen op de weg te vinden waren. Wie goed oplette, zag namelijk dat een handjevol van deze voertuigen op de weg reden, als een kleinschalige bevrijdingsrit.

De inzittenden deden op 5 mei mee aan de Oranjepuzzeltour, die stichting Alphense Oranje Vieringen speciaal rond de feestdagen in april en mei organiseert. De rit gaat door Alphen en omstreken. De inzittenden van de oude legervoertuigen besloten de Oranjepuzzeltour in stijl te doen, zodat er toch nog wat groens op de weg te spotten was op Bevrijdingsdag. “Ondanks dat het weer 'prut' was hebben we de tour toch met een 'Oranje zonnetje' afgesloten”, zegt een van de initiatiefnemers op Facebook.



Reacties