arrow_back

Uit China interesse voor Rijnvicus


Een hoge delegatie van diverse directeuren bezocht Rijnvicus, het nieuwe leer- en werkbedrijf van de gemeente Alphen aan den Rijn. De delegatie was afkomstig uit de stad Haining (in de provincie Zhejiang); een stad met meer dan een miljoen inwoners. Ze vertelden zelf dat deze stad naast Sjanghai ligt. Dat bleek ruim 100 kilometer verderop te zijn. China is groot.

Trots

De delegatie was nieuwsgierig wat Rijnvicus in de arbeidsmarkt van de Rijnstreek betekent. De nieuwe directeur van Rijnvicus, Jan de Vries, vertelde vol trots hoe Rijnvicus mensen met en zonder beperking weet te verbinden aan banen. Niet alleen 600 medewerkers hebben een werkplek binnen of buiten het markante gebouw van Rijnvicus langs de spoorlijn. Ook vinden jaarlijks tientallen mensen een baan buiten Rijnvicus. Dit kunnen mensen zijn die al jaren werkloos zijn. Deze mensen worden tijdelijk ingezet op een nieuwe afdeling De Opstap. Daar worden werknemersvaardigheden beoordeeld en indien nodig ontwikkeld.

Ontwikkeling van mensen

Delegatieleider Deputy President Hang Yonghua was onder de indruk van de diverse productlijnen van Rijnvicus. Wat hem opviel was dat er bij Rijnvicus ook veel nadruk ligt op de ontwikkeling van mensen en dat de mensen zoveel plezier en betrokkenheid uitstralen. “Werken en meedoen in de maatschappij maakt mensen gelukkiger en daarom doen wij dit werk graag”, reageerde directeur Jan de Vries.

Wat de delegatie verder verraste was de Rijnvicus niet alleen beschutte werkplekken heeft binnen de muren van het gebouw van Rijnvicus, maar ook werk aanbiedt op locaties buiten het eigen pand al of niet in samenwerking met bedrijven. De delegatie bezocht ook het buurtrestaurant De Verrassing, die dit jaar alweer 5 jaar bestaat. Ook de ruilwinkel die door Rijnvicus wordt gerund, ontbrak niet aan het programma. De delegatie ontdekte dat op deze manier het opleiden van medewerkers zorgt voor werkervaring en daarnaast producten en diensten waar de buurt blij mee is.

Het bezoek werd afgerond op het gemeentehuis. Na een bezoek aan het werkcafé en de koffiecounter op de begane grond kregen ze nog een lunch aangeboden. Uiteraard verzorgd door de collega’s van Rijnvicus die bij de gemeente gedetacheerd zijn.



Reacties