arrow_back

Van Gerven stelt Kamervragen over sluiting HAP


Op woensdag 22 januari kwam de Samenwerkende Huisartsendienst Rijnland (SHR) met het nieuws naar buiten dat de huisartsenpost (HAP) in Alphen vanaf 2021 ’s nachts gaat sluiten. Henk van Gerven (SP) heeft naar aanleiding van dit besluit Kamervragen gesteld.

Inwoners van Alphen kunnen vanaf 2021 ’s nachts geen gebruik meer maken van de HAP. In plaats daarvan moeten zij ’s nachts uitwijken naar de HAP in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Overdag, ’s avonds en in de weekenden blijft de HAP in Alphen wel open. Naar aanleiding van dit besluit van de SHR is er op zaterdag 25 januari actiegevoerd door de lokale politiek in Alphen, op initiatief van de SP. Hierbij zijn in een uur tijd 100 handtekeningen opgehaald.

Kamervragen

Ook de landelijke politiek gaat in op het besluit van de SHR om de HAP ’s nachts te sluiten in Alphen. Henk van Gerven (SP), lid van de Tweede Kamer, heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het besluit. Hierin vraagt hij de Minister voor Medische Zorg om een reactie op het bericht dat de HAP in Alphen ’s nachts gaat sluiten. Ook vraagt hij of het besluit definitief is, of dat de beslissing met inspraak van inwoners, zorgverzekeraars en zorgorganisaties nog kan worden teruggedraaid. En waarom deze partijen niet eerder bij het besluit zijn betrokken.

Daarbij wil Van Gerven weten of er geen andere oplossingen mogelijk zijn en of het waar is dat er voor de patiënt niet veel verandert. Ook worden er vragen gesteld bij de veiligheid van de sluiting als zoveel inwoners afhankelijk zijn van één HAP. Van Gerven wil daarnaast ook weten of de minister zich in gaat spannen om de huisartsenposten 24/7 in stand te houden in de betreffende regio’s? Zo nee, waarom niet?



Reacties