arrow_back

Van Zuylen loodst Duurzaamheidsprogramma door raad


De gemeenteraad Alphen aan den Rijn stemt met de grootst mogelijke meerderheid in met het Duurzaamheidsprogramma 2021-2030. Grootste struikelblok zijn de financiën op de voet gevolgd door het betrekken van de inwoners bij de uitvoering. Het programma kost veel en waar het geld vandaan moet komen is nog niet zeker.

De politieke partijen vonden het heel moeilijk om voor te stemmen en even moeilijk om tegen te stemmen. Vandaar dat wethouder Erik van Zuylen er een hele kluif aan had om de Alphense gemeenteraad achter zijn ambitieuze duurzaamheidsplannen te krijgen.

Iedereen, op een na, ziet in dat er niet gewacht kan worden met het treffen van maatregelen. Op het moment dat daar een structureel, dus jaarlijks terugkerend, prijskaartje aanhangt wordt het echter moeilijk. Want: er zijn veel zaken die betaald moeten worden uit de gemeentebegroting.

Vrijdag 24 april praatte de wethouder dan ook de blaren op zijn tong om de gemeenteraad te overtuigen. Hij benadrukte dat de uitgangspunten voor duurzaamheid vrijwel unaniem gesteund worden: "Dat is een mooie basis."

Concreet
Een algemeen punt van kritiek is dat er weinig concrete plannen zijn. Dat beaamt de wethouder, maar: "We willen niet alles vastleggen, omdat we juist in gesprek willen met de inwoners. Daarom steunen we het Huis van Duurzaamheid in de bibliotheken. Daar wordt laagdrempelig informatie gegeven."
Bovendien is Van Zuylen van plan om met concrete voorstellen en nieuwe plannen naar de raad te komen ter bespreking. "Dit Duurzaamheidsprogramma is de paraplu."

Op verzoek van de raad zal de wethouder na de zomer een informatiemarkt organiseren voor organisaties, inwoners en de gemeenteraad waar kennis kan worden gedeeld.

Financiën
Er wordt wel groot geld gevraagd, merkte Ernst-Jan Straver (PvdA) op. Dat vond ook Anouk Noordermeer (VVD). Zij had dan ook een tekstwijziging voorbereid om een knip in de plannen te maken. Wel met de ‘no regret’ oftewel ‘altijd goed’ maatregelen uit het programma beginnen. Deze komen namelijk voort uit het bestaande beleid. Maar voor de langere termijnplannen eerst meer duidelijkheid voordat een structureel budget van 2 tot 2,5 miljoen euro per jaar wordt vastgesteld. Uiteindelijk kreeg dit voorstel onvoldoende steun van de gemeenteraad.

Veel is ook afhankelijk van de Rijksbijdragen. Als er forse bijdragen van de landelijke overheid komen, dan hoeft er door de gemeente zelf minder gefinancierd te worden. Of en hoeveel dat zal zijn, is op dit moment uiterst onzeker. "Wij moeten ons daar sterk voor maken bij het Rijk", aldus Jeroen van Gool (CDA).

Steun
Vooral VVD, SGP en ChristenUnie bleven moeite houden met het financiële plaatje. Robert Blom (Nieuw Elan) ziet de financiën vooral als kaders. "Soms moet je voor de troepen uitlopen", merkte Gert van de Ham (D66) op. Uiteindelijk stemde enkel BeterAlphen tegen en zijn alle andere politieke fracties, ook al is het schoorvoetend, akkoord met het Duurzaamheidsprgramma 2021-2030.

"We hebben echt nu een structurele financiering nodig om verdere plannen te kunnen maken", zei Van Zuylen. En, zo beloofde hij: "Het wordt echt geen blanco cheque."



Reacties